Zero Waste – artikel frontaal september 2015

Zero waste – door Nele Vandersickel

SONY DSC
DE TRANSITIE IN DE KAST

Toen ivago staakte werden we met onze neus letterlijk(!) op de feiten gedrukt. Plots werden we geconfronteerd met het feit dat we maar vuile beestjes zijn, die ongeveer 503 kg afval per inwoner per jaar produceren. Overal in elke winkel, worden we gedwongen om producten te kopen, verpakt in afval. Meestal plastiek met een mini-levensduur. Ik koop al jaren biologisch, eet minder vlees, ga zoveel mogelijk met de fiets, probeer zo duurzaam mogelijk te leven, maar toch produceerde ik een hele hoop afval. En wat gebeurt er met ons afval? Het wordt verbrand of gerecycleerd tot kwalitatief lagere producten. Echt duurzaam voelt dat niet aan. Ik voelde frustratie omdat het lijkt alsof je geen keuze hebt om zonder afval te leven. Dus dacht ik, dit moet anders kunnen.

Doelstelling
In mei formuleerde ik daarom voor het eerst mijn doelstelling: over een jaar wil ik zonder afval leven. Niks, nada. Geen pmd, glas, geen papier meer, niets. Onmogelijk zul je je denken, maar hier is een verslag van mijn zoektocht.

Mijn eenvoudige eerste stappen
Als eerste hebben we reeds groenten, fruit en aardappel pakketten. Bij de wassende maan. Zo goed als verpakkingsloos. Ik geef steeds de papieren zakjes terug die ze hergebruiken. Jammer genoeg verpakken ze besjes toch nog in plastic doosjes. Maar ik heb hen gemaild met de vraag of ze dat ook wouden terugnemen. Ze waren alvast enthousiast en ik hoop dat ze de plastiek verpakking dan ook hergebruiken. Alvast, met of zonder groenten pakket, alles wat aan bomen/struiken hangt , in de grond zit kan je sowieso gemakkelijk onverpakt kopen. Hebben we iets extra nodig, dan nemen we herbruikbare lichte stoffen zakjes en kopen we het in een supermarkt. Of je kunt naar een gewone markt gaan (in Gent zijn er enkele), er is ook een biologische zelfplukboerderij in Gentbrugge (oogstgoed) of je kan je aansluiten bij de voedselteams in Gent. Ook brood is ook heel eenvoudig, ik heb een katoenen zak die ik meeneem naar de bakker.

Dan had ik geluk, Ohne werd begin mei net geopend. De eerste afvalarme winkel in Gent waar je zelf je eigen potten meeneemt. Ge-Wel-Dig. Ze verkopen er lokale en biologische producten, het meest duurzame concept in Gent te vinden. Meestal staat de uber-symphatieke Sophie in de winkel, en het is een plezier om ernaartoe te gaan. In plaats van in de supermarkt aan te schuiven, sla ik nu een babbeltje met Sophie. Gewapend met de oude weckpotten van mijn moeder koop ik er yoghurt, melk, kaas, ontbijtgranen, noten, pasta, shampoo, zeep, wijn, fruitsappen, noten, eieren, groentenburgers, chocolade, afwasmiddel, en zoveel meer. Het is een plezier om de kast open te doen nu. Het lijkt op het eerste zicht wat duurder, maar het is wel degelijk goedkoper dan andere bio-winkels. En het scheelt een hoop werk als je thuiskomt, gewoon alles wegzetten, niets moet nog uitgepakt worden.

De-cluttering
Een andere revelatie was het boek van Bea Johnson, zero waste home. Bea Johnson is erin geslaagd een ‘jar’ afval per jaar te hebben met een gezin van 4 personen. Haar boek staat vol met tips en een levensvisie om van te houden. Het basisprincipe is steeds hetzelfde, versimpel je leven, geef alle overbodige spullen weg en hou je aan de volgende principes: refuse – reduce – reuse – recycle – rot.
Refuse wil zeggen dat je zoveel mogelijk je moet afval vermijden bij het moment van aankoop. En vermijd ook alle gratis dingen. Ook heb ik geleerd dat recycleren eigenlijk minder milieuvriendelijk is dan ik eerst dacht. Op basis van het boek ben ik eraan begonnen enkele ruimtes in ons huis de declutteren, alleen maar te houden wat ik echt gebruik (minder opruimwerk = meer tijd). GIFT een weggeefsite op facebook is hier ideaal voor. Ook ben ik alle bedrijven beginnen aanschrijven die magazines opsturen om deze niet meer te ontvangen, in een poging overbodige post te vermijden. En ik tracht zoveel mogelijk rekeningen to domicilieren.

Eerste overwinning
En ben je benieuwd? Sinds mijn beslissing, hadden we 1 klein vuilniszakje (30l) voor 3 personen in juni en in juli is nu net de bodem van een klein vuilniszakje gevuld. Voornamelijk met verpakkingen die nog in de kast stonden en we dus reeds gekocht hadden. We hebben nog nauwelijks pmd. En dit na 2 maanden!

En het voelt heerlijk aan. Ookal lijkt het op het eerste zicht ingewikkeld, want je moet wel degelijk je gewoontes veranderen, uiteindelijk is het een vereenvoudiging van je leven. De enorme keuzestress is weggevallen. supermarkten met hun enorme aanbod zijn nu verleden tijd. Op die 2 maanden tijd is mijn perspectief volledig veranderd. Ik winkel veel meer lokaal, en eet minder verwerkt voedsel (en dus gezonder).

Verdere stappen?
Natuurlijk heb ik nog veel werk voor de boeg. Wat doe je met (Gentse) feestjes en plastic bekers die dan vaak gegeven worden, hoe vermijd ik kado’s die plastic bevatten, hoe geef ik afvalarme kado’s? Wat met tandpasta, make-up, soja melk, waar kan ik biologisch vlees/vis kopen dat onverpakt is (de bio-planet neemt geen potten aan), onverpakt toiletpapier, etc?

Heb je ook zin om aan onze zoektocht mee te doen? Het zou fijn zijn om met meerdere mensen naar oplossingen te zoeken voor alle mogelijke producten en spullen die je nodig hebt. In die zoektocht heb ik reeds Ortja leren kennen, ze leeft al 2 jaar bijna volledig afvalvrij en kent er dus alles van. Samen met nog geinteresseerden kunnen we in Gent misschien echt een verschil maken, workshops organiseren in ohne, andere mensen laten proeven van het afvalarm leven. En beloofd, eenmaal je het afvalarm leven te pakken hebt, werkt het verslavend en het voelt bevrijdend aan. En je wilt echt nooit meer terug!


Het artikel kan je ook online bekijken hier, p 22-23


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s