PLUS BELLE SANS POUBELLE: shampoo, of niet?

PicMonkey CollageWanneer ik besloot m’n huis systematisch te ‘ontzooien’ van overbodige en toxische stoffen bleek de badkamer de grootste uitdaging te vormen. Het was m’n bedoeling telkens er een potje of flesje leeg was het te vervangen met een schoner, natuurlijker alternatief.

Op vlak van verzorgingsproducten werd shampoo de eerste en grootste overschakeling. Ik gebruikte al meer dan vijf jaar dezelfde haarproducten waarmee m’n dunne, steile haar met neiging tot pluizen het uitzonderlijk goed deed.

Het was dus met grote argwaan dat ik op zoek ging naar een shampoo en conditioner met natuurlijke, liefst biologische ingrediënten die tezelfdertijd hetzelfde effect hadden op m’n haar.

Op internet vond ik verschillende interessante blogs over natuurlijke cosmetica. Zo probeerde ik ‘t een en ’t ander uit en kwam al snel bij het “Yes to Carrots” gamma dat verrassend goed voldeed aan de vooropgestelde criteria van prijs/kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en beschikbaarheid. Voor een gelijkaardig resultaat betaalde ik voor shampoo en conditioner met 95% natuurlijke ingrediënten maar 1 € meer op 500ml. Wat hierbij de doorslag gaf was de frisse, zachte bloemige geur. Ik heb niets tegen lavendel, laurier, en citrus, maar hoe kwam het nu dat bijna alle natuurlijke shampoos en zepen roken naar Provençaalse kruiden en citronella?

Ondertussen, terwijl ik meer en meer vertrouwd werd met de wereld van de natuurlijke cosmetica begonnen ik me tegelijkertijd vragen te stellen over productie- en transportkosten, herkomst, en verpakking van de goederen die ik verbruikte (zie ‘hoe het begon’). Waarom kon het product niet 100% natuurlijk zijn? Wat school er achter die 5%? Hoe gezond en duurzaam was het product nog op ‘t einde van de rit (vlucht) van San Francisco? Wat moest ik na verbruik met die grote plastieken fles met schroefdop?

Om een lang verhaal kort te maken kwam ik uit op de ‘no poo‘ methode, wat simpelweg inhoudt dat je je haar zonder shampoo wast. Hiervoor bestaan verschillende methodes. Om te beginnen experimenteerde ik met natriumbicarbonaat i.p.v. shampoo en appelazijn i.p.v. conditioner. Hoe het werkt kan je hier lezen. Al leek deze methode me op het eerste zicht nogal ongeloofwaardig door z’n eenvoud en tegelijkertijd omslachtig en onhandig, laat staan doeltreffend, gaf ik het een kans. In het begin deed ik het een a twee keer per week en wisselde tussendoor af met gewone shampoo. Het verrassend positieve resultaat in vergelijking met shampoo maakte dat ik volledig overschakelde naar deze methode en dat shampoo overbodig werd.

Conclusie: m’n haar voelt telkens proper, soepel en zacht aan en behoudt z’n natuurlijke, gezonde glans. Het ruikt niet naar bloemetjes, maar natuurlijk neutraal. Het is vlot door te kammen en laat zich gemakkelijker dan vroeger in vorm brengen met de föhn.

De bovenstaande natuurlijke en afvalvrije methode werkt al geruime tijd zeer goed voor mij, maar zal ongetwijfeld niet voor iedereen hetzelfde resultaat leveren. Ik ben er mij van bewust dat elk haartype een andere aanpak vraagt. Voor de ene zal het al beter werken als voor de andere.

Er bestaan verschillende methodes met bovenstaande en andere ingrediënten. Het is aan jullie om hiermee al dan niet te experimenteren. Ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen en eventuele aanpassingen/toevoegingen.

Ondertussen experimenteer ik uit nieuwsgierigheid met verschillende andere methodes. Ik keerde niet meer volledig terug naar de gangbare shampoo, maar gebruik tegenwoordig in bepaalde specifieke situaties (bijv: op reis) wel vaste shampoo, of de ‘shampoo bar’. Je kan hierover lezen op de pagina afvalvrije haarzorg.

Binnenkort meer over vaste shampoo, en over Aleppo zeep in een volgende blogpost.


One thought on “PLUS BELLE SANS POUBELLE: shampoo, of niet?

 1. Lieve Ortja,
  Ik stond altijd wat sceptisch tegenover je verhalen over ‘shampoo’ en zepen. Na het lezen van dit mooie stukje, heb ik het toch eens geprobeerd. Voor het eerst leek het me eenvoudig en geen omslachtig gedoe met potjes en flesjes. Het resultaat mag er zijn!
  Mijn pluizige, warrige, weerbarstige haardos zag er gezonder en beter gevoed uit. Ook Liesl haar haar heb ik (de proef op de som) zo gewassen. Resultaat idem (alleen deed ik iets teveel kokosolie op haar haar😊). Dus straks opnieuw de douche in met zout en azijn…hoe eenvoudig kan het leven zijn. 😜
  Groetjes,
  Marjan
  Ps: zalig lettertype!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s