‘T SCHONE STADSLEVEN

Eerst en vooral, MERCI voor alle Facebook likes, enthousiaste reacties en morele steun! Zo leuk dat jullie ons volgen! Ik kijk ernaar uit om dit avontuur met jullie te delen! Hier alvast m’n eerste ‘online’ blogpost:

De geleidelijke transitie naar een duurzamer leven blijft een boeiend leerproces. Binnen dit kader is het mijn persoonlijke streefdoel om in het dagelijkse leven zo weinig mogelijk afval te produceren en zo veel mogelijk verspilling te vermijden. Gedurende de afgelopen twee jaar ging ik proactief op zoek naar manieren en systemen om dit te kunnen waarmaken. Zo kwam ik onderweg Nele tegen, die net als ik voor zichzelf als doel gesteld had vrij van afval te proberen leven. De verschillende rubrieken van deze blog werpen een blik op hoe we dit tot op heden aanpakten.

Ondertussen, anderhalf jaar later, lukte het me m’n persoonlijke (rest)afval te reduceren tot bijna niets. In juli bracht ik bijgevolg m’n vuilbak naar de kringloop omdat ik hem zelf niet meer nodig had.

mijn afval blogpost1

Op de pagina Schone lei in de rubriek ‘Mijn afval’ kan je de evolutie chronologisch volgen. Ondertussen zit er van de de afgelopen 4 maanden ongeveer 100gram restafval in m’n doosje (waarvan een volle 30gram bestaat uit verschroeide resten van een schoteldoek die nog onder een pan lag op het fornuis).

De grootste afvaldilemma’s bevinden zich weliswaar nog steeds buitenshuis. Het eerste principe van de 5xR = refuse: wat je niet in huis haalt kan ook niet in de vuilbak belanden.

Gaandeweg wordt het een gewoonte om bijv. plastic zakjes, gratis gadgets of folders te weigeren in de winkel, maar wat met papieren servetten en onderleggers op restaurant, of de rietjes op café? Ik geef toe dat wanneer het me niet lukt ze te vermijden, ik deze items niet meeneem naar huis. Het totaalgewicht van m’n restafval is dus buiten deze dilemma’s gerekend, maar het lukt me steeds beter om ze geleidelijk tot een minimum te herleiden.

Grasduinen in de winkeltjes, koffietjes drinken in gezellige cafés na je werk, ‘op den bots’ afspreken met vrienden voor een aperitiefje in de zon of een gezellig etentje… het zijn maar een paar van de vele geneugten van leven in de stad. Het merendeel van de gelegenheden reageert overwegend positief wanneer ik bij m’n bestelling met een glimlach vraag, “zonder servetje, zonder rietje, a.u.b”. De meesten onthouden het zelfs voor de volgende keer.

Ik daag jullie uit, probeer het maar eens. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Tot snel,

Schonestadsmeisje, Ortja


4 thoughts on “‘T SCHONE STADSLEVEN

  1. Koffie is inderdaad een luxeproduct waar ‘t een en ‘t ander over valt te zeggen.
   We gaan hier binnenkort zeker dieper op in.
   Hou de pagina ‘AFVALARME KOFFIE’ onder ‘SCHONE KEUKEN’ in de gaten
   Merci voor de tips!
   Groeten, Schonestadsmeisje

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s