IK GA NAAR DE WINKEL EN NEEM OP VOORHAND MEE…

Een groot deel afval dat in onze vuilniszakken terecht komt is afkomstig van verpakkingen rond voeding en andere producten die we dagelijks verbruiken. De eerste stap om afval te reduceren begint dus buitenshuis, in de winkel, door nee te zeggen tegen het grote aantal verpakkingen dat ons wordt opgedrongen.

Wat heb je nodig om verpakkingsvrij te winkelen?

Ongeveer twee jaar geleden begon ik me van dit probleem bewust te worden en ging bijgevolg op zoek naar manieren om m’n eigen afval te reduceren tot een minimum. Op dat moment bestond er nog geen verpakkingsarme winkel in Gent en werd het bijgevolg een grote uitdaging om alle nodige producten te vinden. Soms moest ik naar wel vijf verschillende winkels om onverpakte ingrediënten te vinden voor een gerecht. De verschillende markten in Gent en m’n groenteabonnement zorgden ervoor dat ik een groot deel verpakkingen kon vermijden. Zuivel en droogwaren zoals pasta, rijst en bloem vormden een grotere uitdaging.

De opening van OHNE, meer aanbod van bulkverkoop in gangbare winkels en een algemeen veranderende mindset rond afvalproductie maken het vandaag veel gemakkelijker om afvalvrij te leven.

Toch blijft het elke dag een uitdaging om verpakkingen uit de weg te gaan. Vooral onverwachte situaties zijn een grote struikelblok. Een goede voorbereiding is dus de beste garantie tot succes. Lees  hier hoe ik me voorbereid om verpakkigsvrij te winkelen.

Op onze pagina Locaties (-pagina nog onder constructie-) vind je o.a. de verschillende winkels in Gent waar producten in bulk worden aangeboden en waar je met je eigen potjes welkom bent. Zie hiervoor aanvullend ook: Mij pak je niet.

Sommige winkels en handelszaken hebben een uitgebreid aanbod aan onverpakte goederen, anderen bieden enkel zeer specifieke producten aan zoals bijv.: koffie, thee, olie, azijn, alcoholische dranken… luxeproducten die je dan weer niet op markten of supermarkten kunt vinden.

Op deze manier is het in onze stad Gent (mits een beetje voorbereiding en wat zoeken) zeker mogelijk om zonder veel moeite zo goed als alle nodige en gewenste producten te kopen zonder verpakking!

Het zou fijn zijn om jullie ervaringen met afvalvrij-shoppen te horen! Neem dus gerust contact met ons op.

Veel succes ermee!

Groetjes,
Ortja


5 thoughts on “IK GA NAAR DE WINKEL EN NEEM OP VOORHAND MEE…

  1. Hey Leen, een tweetal jaar geleden bestelde ik de groene en witte netzakjes online bij KUDZU. Ik zag onlangs dat o.a. Bioplanet, Ajuno (natuurwinkel) en OHNE (uiteraard 😉 ook katoenen netzakjes verkopen. De groene vind ik persoonlijk nog steeds de beste en zijn van De Meter…
   Hopelijk kan je hiermee verder?
   Groetjes,
   Ortja

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s