AFVALAANVAL: wees gewapend!

In de strijd tegen nodeloos afval bakende ik m’n territorium ondertussen al behoorlijk af. Met territorium bedoel ik dus vooral m’n eigen huishouden waar ik zelf controle heb over wat er al dan niet binnenkomt. Concreet betekent dit: zo goed als niets wat niet herbruikbaar of recycleerbaar is en potentieel bij de restafval zou kunnen belanden. Om dit waar te kunnen maken koop ik verpakkingsvrije goederen, composteer groente- en fruitafval en sorteer grondig wat ik niet altijd kan vermijden zoals papier en glas.

Ondertussen werd deze afvalvrije levensstijl  geleidelijk aan een mindset. Maar als stadsmeisje ligt de grootste uitdaging nog steeds buitenshuis en vereist elke dag alertheid en ook een beetje strijdvaardigheid.

In een vorige blogpost schreef ik reeds over bepaalde dilemma’s die het stadsleven met zich meebrengt. Op tijd “nee, dank je” zeggen tegen afval is zeker niet altijd vanzelfsprekend. Vaak is het kwaad al geschied voor je het goed en wel beseft. Bijvoorbeeld:

  • Op restaurant zijn tafels op voorhand al gedekt met papieren onderleggers en servetten.
  • Na het eten krijg je bij de koffie een servetje, zakje suiker, melkje en apart verpakt koekje en/of chocolaatje erbij.
  • Op café wordt je drankje compleet met rietje en roerstokje geserveerd op een onderlegger.
  • Op de werkvloer gaat het koffie- en theegebeuren ook gepaard met allerlei wegwerpmateriaal zoals bekertjes, plastieken lepeltjes etc.
  • Je haalt onder de middag een broodje af dat wordt omwikkeld in papieren servetten of plasticfolie en dan in een broodzakje wordt gestopt.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe verpakking en wegwerpplastiek ons dagelijks leven ongemerkt binnensluipen. In dit gevecht tegen afval helpt het om goed gewapend te zijn.

Uit persoonlijke ervaring door trial & error concludeer ik dat servetten, plastieken bekertjes, flesjes, rietjes, zakjes en soms bestek, buitenshuis de grootste uitdaging vormen.

foto 2foto 1Aan de hand hiervan stelde ik ondertussen een eenvoudig meeneem setje van herbruikbare alternatieven samen. Dit neem ik overal met me mee. Afhankelijk van waar ik naartoe ga (vb. café, pic-nic, op reis…) vul ik het aan met bijkomende tools zoals bijv een drinkbeker, bestek, netzakje…

DIY!!!


BENODIGDHEDEN:

1 Wasbare servet

2 Lintje (ongeveer 50cm)

3 Accessoires naar nood en wens: wat wil jij buitenshuis graag vermijden?

METHODE:

Zie onderstaande tutorial-foto
tutorial byo

Voila, je bent er helemaal klaar voor.

En nu: TEN AFVAL!!!

Strijdlustige groetjes,

Ortja

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s