GASTBLOG #2: in gesprek met Sophie Deren van OHNE

 

6194a1fc-b912-11e4-a0f7-6539dea77a7d_web_scale_0.0349813_0.0349813__
foto: Het Nieuwsblad

Over de theorie en de praktijk van afvalvermindering: achter de schermen van OHNE, de eerste afvalarme winkel in Gent.

Schonestadsmeisje: Wie is Sophie Deren en hoe is het idee ontstaan voor een afvalvrije winkel?

Sophie: Ik ben een 29-jarige Gentse die eigenlijk geschiedenisles ging geven. Na een reis met de fiets door het noorden van de VS dacht ik aan andere plannen. Ik kwam terug met een idee om ‘iets’ te doen met bulkvoeding.

Door hier met vrienden en kennissen samen te zitten, evolueerde het idee naar een afvalvrije winkel.

Schonestadsmeisje: Wat betekent ‘zero-waste’ voor jou?

Sophie: Zelf vernoem ik nooit zero-waste. Ik leef zelf niet zero-waste maar streef er wel naartoe. Bij de opening van de winkel wilde ik dit woord ook niet gebruiken aangezien wij als winkel wel wat verpakkingen binnen krijgen. De klant kan dankzij ons zero-waste leven, maar hier hebben we nog vuilnis.

“We streven wel naar minimum waste en gaan steeds op zoek naar het beste/afvalarmste alternatief.”

– Sophie Deren

Schonestadsmeisje: Is je oorspronkelijke idee veranderd door een afvalarme winkel uit te baten?

Sophie: Mijn kijk op afval en plastiek is veel veranderd. Voor de start lag ik hier nog niet echt wakker van. Ik was al blij wanneer ik eens mijn kaas in eigen verpakking ging halen. Nu ben ik snel geïrriteerd van de overdaad aan verpakkingen in andere winkels. Ik heb nu ook schuldgevoelens wanneer ik nog een broodje haal zonder eigen verpakking.

Schonestadsmeisje: Wat heb je geleerd sinds de opening van OHNE?

Sophie: Ik heb veel geleerd. Ik heb niet enkel mijn ogen geopend naar de verpakkingen van dagelijkse producten, maar ook naar de kwaliteit daarvan.

“Ik veranderde mijn voeding, kledij en cosmetica. Ik merk op hoeveel onnodige producten er bestaan.

Nu denk ik drie keer na voor ik iets nieuws koop.”

– Sophie Deren

Schonestadsmeisje: Is het volgens jou mogelijk om echt afvalvrij te leven?

Sophie: Daar kan ik niet in geloven. Voor een zeeeer kleine minderheid die op het platteland helemaal autonoom kan leven gaat dat wel. Maar hier moet je uw voeding halen van producenten die samenwerken met groothandelaars en zo heb je altijd wel enige afval. Je kan wel zoveel mogelijk streven naar ecologische keuzes in de verpakkingen. Vandaag is dat soms nog moeilijk. Bij dispatchbedrijven is het ecologisch alternatief veel duurder. Als handelaar is dat dus soms een moeilijke keuze.

Schonestadsmeisje: OHNE maakt het ons mogelijk om verpakkingsvrij te winkelen.
Hoe ga je om met het afval dat wij hierdoor omzeilen, maar waar jullie ongetwijfeld wel mee geconfronteerd worden?

Sophie: Ik doe mijn best om de beste oplossing te vinden. Met lokale en kleinere leveranciers/producenten kan ik onderhandelen om afval helemaal te vermijden. Verder krijg ik in het grootste geval afval die recycleerbaar is. Karton en papier en helder plastiek. De kartonnen dozen geef ik ook weg aan andere groothandelaren die het nog een tweede leven geven voor het effectief gerecycleerd wordt.

Schonestadsmeisje: Wat gebeurt er met de verpakkingen die jullie niet kunnen vermijden?

Sophie: Sorteren doen we zeker. Glas zou ik niet aanvaarden als het niet met leeggoed zou zijn. Het recycleren van glas is namelijk minder ecologisch dan brik. Zuivel, drank en sauzen zijn dus met leeggoed.

Bidons die ik niet kan teruggeven zet ik op GIFT of Weggeefgroep voor creativelingen. Met Sonett bidons werden al enkele vloten gebouwd, bijvoorbeeld. Maar hergebruik is toch liefst de laatste optie.

Schonestadsmeisje: Hebben jullie toch restafval?

Sophie: Niet alles is recycleerbaar. Een klein aantal producten komen in niet helder plastiek of in hard plastiek die in de restafval-bak moeten. Ik heb ook wat afval van stickers en kleine bureau-accessoires.

“Om de twee weken komt Ivago onze restafval halen en de container is eerder halfvol.”

– Sophie Deren

Schonestadsmeisje: Verleggen wij dan niet gewoon het probleem?

Sophie: Zeker niet. Ik koop in zakken van 5 à 25 kilogram. De meeste verpakkingen in andere winkels worden niet gerecycleerd, terwijl hier 95% wel gerecycleerd wordt. Denk aan de potjes voor je kruiden die we steeds weg smijten, de plastieken schaaltjes voor noten, zaden, … De meeste producten zitten trouwens in 2 verpakkingen zoals cornflakes in een plastiek en een doos. Hier is alles in één zak.

Schonestadsmeisje: Waarom is het volgens jou (al dan niet) belangrijk om toch proactief verpakking en afval te vermijden?

Sophie: Het is niet enkel nodig het is ook leuk!

De productie van die afval is zeer verstorend en wat er overblijft en de verbranding ervan is dat ook nog eens. Het is dus een dubbel ecologisch dilemma dat je op die manier kan helpen bestrijden.

Schonestadsmeisje: Wat is je droom/visie voor de toekomst?

Sophie: Het zou leuk zijn zouden grotere spelers in de voedingssector de stap zetten naar afval vermijden. Zoals in Amerika kunnen alle droogwaren gemakkelijk in bulk verkocht worden. Nog te weinig mensen staan stil bij de overdaad van (overbodige) verpakkingen voor dagelijkse producten.

Schonestadsmeisje: Merci om je visie met ons te delen, Sophie!
Tot binnenkort bij Ohne!


 

IMG_1803
OHNE maakt het ons mogelijk om verpakkingsvrije voedingswaren te kopen.

 

IMG_1794
Het afval dat wij omzeilen, maar waar Ohne wel mee geconfronteerd wordt.

 

IMG_1799
“Je moet uw voeding halen van producenten die samenwerken met groothandelaars. Zo heb je altijd wel enige afval.” – Sophie Deren

 

IMG_1796

IMG_1797
De meeste recipiënten worden teruggegeven aan de handelaar voor een tweede leven.

 

IMG_1800
“Bidons die ik niet kan teruggeven zet ik op GIFT of Weggeefgroep voor creativelingen. Met Sonett bidons werden al enkele vloten gebouwd.” -Sophie Deren

 

IMG_1792
Het grootste deel van het afval is recycleerbaar: karton, papier en helder plastiek.
IMG_1798
Om de twee weken minder dan een container restafval voor IVAGO!

 


3 thoughts on “GASTBLOG #2: in gesprek met Sophie Deren van OHNE

  1. Heel mooi gezegd Sophie. Helemaal geen afval maken is nog niet echt mogelijk, maar je kan al zo veel doen door al even stil te staan en na te denken.
    Dank je voor je mooie winkel en om ons een alternatief te geven!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s