GASTBLOG #4: Maak je eigen herbruikbare wattenschijfjes – tutorial, door Chelsea Bulteel

We gebruiken ze waarschijnlijk allemaal wel, wattenschijfjes. Ze zijn onmisbaar in het verwijderen van make-up en kunnen zelfs dienen als compres. We kopen ze in stapeltjes van 100, verpakt in plasticfolie en gooien ze na gebruik gewoon in de vuilbak. Bovendien zijn ze vaak niet zo groot, waardoor we per keer toch minsten 2 of 3 watjes langs ons gezicht laten gaan. Om nog maar te zwijgen van de keren dat we bij het aanbrengen van onze make-up toch ook wel eens de nood hebben om het een en ander te corrigeren. Gelukkige vond ik een ecologisch alternatief: de herbruikbare wattenschijfjes! Die kan je tegenwoordig heel gemakkelijk online bestellen of vinden in de bio- shop of bio-planet. Maar voor wie zin heeft, bestaat er ook de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan. Het enige wat je nodig hebt, zijn volgende zaken:

  • Stuk flanellen stof: Dit kan je kopen in tal van stoffenwinkels. Ik kocht mijn eigen stuk van ongeveer 2m2 voor 6 euro. Of je kan een oud flanellen kussensloop of laken een nieuw leven geven in de vorm van herbruikbare watjes.
  • Een glas of beker of patroon met gewenste diameter. Zelf koos ik voor een diameter van 6 cm.
  • Uitwasbare stylo of stiftje of potlood
  • (Textiel)schaar: Indien je veel met stoffen werkt en naait is dit een goede investering, maar met een gewone knipschaar lukt het ook.
  • Naald en draad of een naaimachine

Bestand_001

Als je al je materiaal verzameld hebt, kan je aan de slag. Begin met het openleggen van de stof en maak cirkels door de rand van je glas of patroon af te tekenen op de stof.

Je kan zelf kiezen hoeveel watjes je maakt en hoe dik ze mogen zijn, ik gebruik zelf 3 laagjes flanel voor 1 wattenschijfje. Stel dat je 10 watjes zou willen maken, dan teken je best 30 cirkels. Je kan ook gaan voor watjes uit 2 laagjes of 4 laagjes. Maar in dit voorbeeld gaan we er van uit dat je 1 wattenschijfje maakt uit 3 laagjes flanel.

Na het aftekenen van alle cirkels, kan je beginnen knippen. Dit gaat heel vlot met een textielschaar (die je kan vinden bij Veritas) maar het gaat ook wel met een gewone knipschaar. De restjes stof kan je opsparen en eventueel gebruiken als vulsel voor een ander projectje.

Als alle flanellen cirkels uitgeknipt zijn, kan je ze per drie stapelen en aan elkaar stikken. Dit kan je vlot doen met een naaimachine, maar het is even goed doenbaar met de hand.

Na het naaien zijn de watjes onmiddellijk klaar voor gebruik.

De gebruikte watjes verzamel ik in een ‘waszakje’ die ik ooit kocht bij Blokker om bepaalde spullen afzonderlijk te kunnen wassen. Zo een waszakje is perfect om je watjes in 1 keer uit te wassen en het zorgt er voor dat je nadien niet elk watje individueel moet gaan opspeuren tussen je was.
(Tutorial herbruikbare wattenrondjes – pdf formaat)

-Chelsea Bulteel

“Ik ben Chelsea, 26 jaar en student fotografie aan KASK in Gent. Zelf probeer ik ook zo ecologisch mogelijk te leven. Daarom ben ik een grote fan van deze blog. Bij ons thuis proberen we ook om zoveel mogelijk verpakking uit ons leven te weren.

Omdat we het dit jaar echt serieus wilden aanpakken, hebben we er onze voornemens van 2016 van gemaakt. Veel mensen verschieten van wat wij doen, terwijl wij net zelf vinden dat het altijd wel nog een stapje verder kan. Ik word dan ook enorm vrolijk als we een nieuwe gewoonte aannemen die ons leven net iets afvalvrijer maakt.”


3 thoughts on “GASTBLOG #4: Maak je eigen herbruikbare wattenschijfjes – tutorial, door Chelsea Bulteel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s