GASTBLOG #6: Elisabeth De Vos van Tante Rosa over wasbaar maandverband, cupjes, sponsjes enzo…

tante_rosaWie had dat ooit gedacht? Ik, de preutse verlegen Elisabeth, dat ík iets met menstruatiecups zou doen. Als beroep dan nog!

Het is gegroeid. Geleidelijk. Het begon toen onze zoon werd geboren. Mijn man en ik waren geschokt door de hoeveelheid afval dat zo’n baby produceert en wilden daar niet aan meedoen. Dus gingen we voor wasbare luiers. Nadat ook onze dochter er was, besloten we een webshop te beginnen met wasbare luiers, Klein Spook. Vijf jaar geleden is dat ondertussen.

Het is eigenlijk door onze klanten dat we ook met wasbaar maandverband begonnen. Als je wasbaar gebruikt voor je kindje, waarom dan zelf nog wegwerp gebruiken? Ikzelf moest wat wennen aan het idee. Zei ik het al? Wat preuts, ja. Dus ik begon voorzichtig met een inlegkruisje. Dat viel mee. Voelde eigenlijk veel beter dan zo’n wegwerpding. En dan een maandverbandje in combinatie met mijn Mirenaspiraal. Veel bloedverlies had ik toch niet. Het eerste dat me opviel was de geur, enfin het gebrek aan geur. Amai, die stank tijdens mijn regels, dat was ik niet, dat zijn die maandverbanden als ze nat worden. Kan niet missen dat ze daar parfum in stoppen. Zo kan de wereld ruiken dat je ongesteld bent. Vreselijk.

ladycup naturelDe menstruatiecup lag al even klaar voor ik ze effectief gebruikte. Er was iets dat me tegenhield. Vooroordelen? Nu ja, mijn eerste tampon vond ik ook best spannend. Nochtans viel het inbrengen van die cup goed mee die eerste keer. Het duurde wel een paar maanden – ja, je kan niet heel de maand oefenen natuurlijk – voor ik één beweging de cup op de juiste plek kreeg. Het begon super te gaan op vakantie. Lekker relax en zo kon ik toch mee kajakken met enkel een badpak aan. Ondertussen heb ik geen spiraaltje meer, en komt Tante Rosa elke maand in vol ornaat op bezoek, maar ik kan ze aan.

En ik was enthousiast, wat zeg ik, ik ben nog altijd enthousiast. Daarom ben ik met Tante Rosa gestart, een webshop gespecialiseerd in wasbaar maandverband en menstruatiecups.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wasbaar maandverband, cupjes en sponzen

Maar wat zijn die alternatieven voor de tampons en de maanverbanden uit de supermarkt nu eigenlijk?

De menstruatiecup is eigenlijk iets ongelooflijk simpel. Het is een siliconen of (kunst)rubberen bekertje dat je inbrengt zoals een tampon. Het verschil met de tampon is dat het bekertje niet absorbeert, het vangt alleen maar op. Als het bekertje vol is – dat kan na 2 uur of na 12 uur zijn – haal je het uit, leeg je het in het toilet, spoel je het af onder de kraan en breng je het weer in. Na je cyclus steriliseer je de cup en de maand erop gebruik je het opnieuw.

divacup

Eigenlijk is er niets vies aan. Er zitten geen absorberende stoffen in die irritatie kunnen geven, je kan het heel mooi afspoelen en uitwassen en je moet het minder ‘verversen’ dan een tampon. De menstruatiecup heeft vooral het nadeel dat het onbekend, en daardoor onbemind is. Er valt geen groot geld mee te verdienen waar je dure reclametijd mee kan betalen. Wist je trouwens dat de menstruatiecup al even lang bestaat als de tampon?

Je moet het gewoon worden, zo’n cup. Hoe diep moet je het insteken? Hoe haal je het uit? Wat doe je met de cup op verplaatsing? Als je er eenmaal mee bezig bent, vind je daar je eigen systeem voor, maar het is wat wennen. Er zijn ook veel merken cups. Soms is het wat zoeken naar het juiste model. Samen met de consulenten – een lelijke naam voor schone meisjes – hebben we hier al heel veel cupjes getest. We verkopen bewust drie merken.

ww-clothpads-org_0709_cupline3

lagen maandverband

Wasbaar maandverband heeft meestal de vorm van wegwerpmaandverband, met vleugeltjes die je met een drukknopje kan vastmaken. Het bestaat uit een aantal lagen absorberende stof, dat kan (bio)katoen, bamboe, hennep of microvezel zijn en ook nog een laagje PUL, een waterdichte en toch ademend stof. En dat waterdichte laagje maakt het verschil met de maandverbanden uit grootmoeders tijd. De wasbare maandverbanden zijn daardoor minder dik en toch lekvrij. Je moet ze natuurlijk wassen op het einde van de rit. Gelukkig hebben we daar goede wasmachines voor. Let wel: bloedvlekken moeten eerst koud gewassen worden. Dat kan door ze koud te laten weken, af te spoelen onder de koude kraan of door ze in een koude voorwas te stoppen. Ik doe dat laatste, dat is het makkelijkste

 

hemp_bag_natural_600En dan is er nog de natuurlijke zeespons, soms neerbuigend het hoerensponsje genoemd, omdat je het kan inhouden terwijl je seks hebt. Ik ga dat eerlijk gezegd niet proberen, maar de spons zelf heb ik wel getest. Het is verbazend hoeveel het absorbeert. Na elk gebruik spoel je het uit. Zo’n sponsje gebruik je gemiddeld een half jaar.

16.800 tampons en maandverbanden

De belangrijkste reden die ik hier hoor waarom vrouwen overstappen op wasbaar is omdat ze irritatie krijgen van wegwerp. De superabsorber in de dunne maanverbanden trekt zelfs het vocht uit de huid, en dat geeft jeuk. Bovendien zijn veel vrouwen allergisch voor het parfum. Ook in tampons zit een absorberende stof waar vrouwen last van kunnen hebben.

Een tweede reden is het milieu. Een vrouw gebruikt gemiddeld 16.800 tampons of maandverbanden in haar leven. En die worden allemaal weggegooid. Als je telt hoeveel vrouwen er zijn… En ja, een wasbaar maandverband maken, is natuurlijk ook vervuilend, maar het moet wel minder vaak geproduceerd worden. Daar kunnen de wasbeurten – zelfs op 60° – niet tegenop.

Een derde voordeel is de prijs. Oké, het is een investering, overstappen op wasbaar maandverband, maar als je droogkast en wasverzachter vermijdt, gaat het wel tot zo’n tien jaar mee. Bij een cup is het financieel voordeel nog frappanter. Een cup kost maximaal 30 euro. Bij 16.800 tampons aan een gemiddelde prijs van pakweg 15 cent per stuk, zit je aan een bedrag van 2.520 euro.

Voordelen van wasbaar maandverband:

  • Vrij van toxische stoffen en allergenen > minder irritatie, jeuk en ontstekingen
  • Gaat lang mee > minder productieafval en -kosten
  • Geen afval > geen milieuvervuiling
  • Herbruikbaar > goedkoper

Extra voordelen van menstruatiecup:

  • Geen lekkage
  • Kan tot 12u blijven zitten
  • Geurloos
  • Afspoelbaar onder de kraan
  • Steriliseerbaar

Enfin, ik had nooit gedacht zo’n voorvechter te worden van de menstruatiecup, maar ik vind het ding gewoon geweldig! En mijn preutse ik leert ermee omgaan. Ik kan ook niet anders, want op elk feestje of etentje waar ik kom, vraagt wel iemand hoe dat nu zit met die cup. En dan moet ik wel antwoorden natuurlijk.


Meer info:

Al gehoord van een ‘cup party‘?

Wil je meer weten?
Check de facebookpagina van Tante Rosa.
Voor meer real-life tips&tricks van erveringsdeskundigen kan je lid worden van de facebookgroep : wasbaar maandverband en menstruatiecups

Zie verder ook de talrijke info-filmpjes op het net zoals het onderstaande van Divacup:


3 thoughts on “GASTBLOG #6: Elisabeth De Vos van Tante Rosa over wasbaar maandverband, cupjes, sponsjes enzo…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s