Wanneer we spreken over afval en verspilling denken we in de eerste plaats aan onze vuilzak, wegwerpplastic, restafval, zwerfafval en/of voedselverspilling…
Door de afgelopen jaren zeer intensief bezig te zijn met het verminderen van m’n eigen (rest)afval werd ik meermaals geconfronteerd met vormen van afval waar ik voordien nooit echt bij stilgestaan had. M’n eigen (rest)afvaldoosje van 2016 woog op 1 oktober maar 105 gram, maar het nieuwtje is er ondertussen wel wat af. Wat het actief vermijden van afval me vooral leert is dat het probleem veel verder reikt dan ons eigen huishouden. Elk ding dat we verbruiken/gebruiken wordt geproduceerd uit grondstoffen en heeft een levensloop met een impact die verder gaat dan we beseffen.
In het interview met Sophie Deren van OHNE van februari hadden we het reeds over de theorie vs praktijk van afvalvermindering en de ‘zero-waste’ idee. In deze en toekomstige blogpost wil ik stilstaan bij onze ‘afdankertjes’, de dingen die we zelf na een tijd niet meer leuk, mooi of nuttig vinden. Gelukkig geven kringloopwinkels, rommelmarkten en websites (zoals GIFT, e-Bay, Kapaza…) ons tegenwoordig uitgebreide mogelijkheden om een aantal van deze dingen een tweede leven te geven.
Maar wat doen we met dingen die kapot en/of versleten zijn door (al dan niet veelvuldig) gebruik zoals: meubels, telefoons, elektrische toestellen, kleren en ander textiel?
Deze vragen stimuleren m’n verlangen naar een minimalistische levensstijl waarbij er minder nadruk ligt op materiële dingen en meer op ervaringen, beleving en interpersoonlijk contact met m’n medemens en omgeving.
Om bewuster om te gaan met de aankoop van dingen kunnen we onszelf telkens de vraag stellen, “heb ik dit echt nodig?”en indien ja, “waar komt dit terecht wanneer het niet meer ‘bruikbaar’ is voor mij?”.
het WEIGEREN van dingen die niet nuttig zijn (voor ze een weg vinden naar ons huis met alle gevolgen vandien) en
het VERMINDEREN van wat we denken nodig te hebben (door te herevalueren wat onze werkelijke noden zijn).
Gelukkig kunnen we in België veel materialen thuis recyclerenof naar het containerpark brengen. Helaas is dit in de meeste gevallen geen opwaardering maar eerder een devaluatie van de oorspronkelijke grondstoffen.
CIRCULAIRE ECONOMIE: “In een circulaire economie gaat men efficiënter om met grondstoffen, materialen, energie, water, ruimte en voedsel door kringlopen slim te sluiten. Natuurlijke hulpbronnen worden zo veel mogelijk hergebruikt.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen biologische materialen, die ontworpen zijn om veilig terug te stromen naar de biosfeer, en technische (niet-biologische) materialen, die zo zijn ontworpen en vermarkt dat ze op een kwalitatief hoogwaardig niveau opnieuw gebruikt kunnen worden.” (Bron)
Over de stap voor het recycleren, met name het recupereren of hergebruiken van de dingen die we hebben, wil ik de komende tijd systematisch in toekomstige blogposts wat langer stilstaan.
Vandaag sta ik even stil bij textiel en kleren. Kijk ook eens op de website van Close The Loop voor meer uitleg over een circulaire mode-industrie.
Hieronder alvast een (verre van onvolledig) lijstje met links en tips voor het recupereren van schoenen, kleren en ander textiel. Extra tips en ideeën zijn meer dan welkom!
1-Breng je oude, kapotte schoenen naar een schoenmaker:
De onderstaande botten gaan binnenkort hun 7de winter in. Na afgelopen winter was de verleiding groot om ze weg te gooien en nieuwe te kopen omdat ze bijna in flarden uit elkaar vielen. Na een nieuwe zool en nieuwe ritsen kunnen ze ongetwijfeld nog enkele jaren meegaan!
2-Herstel zelf of laat gaatjes in kousen, ondergoed, T-shirts & andere kleren met naald en draad herstellen in plaats van nieuwe te kopen.
Je kan in Gent kapotte kleren laten herstellen bij een naaiatelier zoals:
Wat is goedkoper: je oude schoenen laten herstellen of een nieuw paar kopen?
In onze huidige maatschappij met haar massaproductie is het duidelijke antwoord helaas vaak dat laatste. Zweden wil dat nu echter tegengaan door de belastingen op herstellingen te verlagen. Lees hier meer…
Goede tips!
LikeLike