GASTBLOG #8: maak kennis met Sara Lembrechts van Thymeline

Wie is Sara Lembrechts?

15327746_10154568363850202_77672475_nIk zou mezelf omschrijven als een nieuwsgierige duizendpoot die haar inspiratie put uit lange wandelingen, een goed gesprek, lekker eten en de schoonheid van buiten. De zoektocht naar een evenwicht tussen werken met mijn hoofd en creatief zijn met mijn handen is altijd de leidraad geweest voor hoe ik mijn tijd invul. Na acht jaar studeren, werken en ontdekken in het buitenland kwam ik in 2012 in Gent wonen. Sindsdien ben ik aan de slag bij het Kenniscentrum Kinderrechten. In deze job combineer ik mijn achtergrond als sociaal wetenschapper-jurist met mijn passie voor een meer duurzame en rechtvaardige samenleving. In de tijd die me rest is elk moment goed om zelf spulletjes te maken, te naaien, toneel te spelen, muziek te leren en te zorgen voor de plantjes in onze moestuin. Nu ik minder op mijn bureau ben en mijn Thymeline-onderneming in de startblokken staat, kan ik met die creatieve drijfveer eindelijk ook professioneel aan de slag.


Wat is Thymeline en hoe werkt het?

Bij Thymeline vind je 100% natuurlijke verzorgingsproducten. Ik maak deodorant, scrub, dagcrème, gezichtsverzorging voor onder de douche, lippenbalsem en goudsbloemzalfjes waar ik enkel natuurlijke ingrediënten in verwerk. Alle producten worden verpakt in herbruikbare potjes en met zorg afgewerkt.

gezichtsreiniger-c-thymelineHoe is het idee ontstaan om je eigen verzorgingsproducten te maken?

Ik heb het altijd heel jammer gevonden dat ik in geen enkele supermarkt een deodorant kon vinden
waar ik me helemaal goed bij voelde. Ik zocht een ecologisch, duurzaam, gezond, betaalbaar en effectief merk, maar moest tot mijn teleurstelling bij elke variant die ik probeerde, op minstens één van deze waarden inboeten. Tot ik twee jaar geleden van een attente vriendin een potje kreeg met zelfgemaakte
pitpaste uit Amerika. Wat een revolutionaire ontdekking: deze deo werkte echt, rook lekker en was gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten! Ik was helemaal verkocht. Tot ik aan het einde van dat potje voor een nieuw dilemma stond: ik kon toch moeilijk vanaf nu alle deo een oceaan laten overvliegen? Wat als…

Deodorant - (c) Thymeline.jpg

 

Ik begon te experimenteren met receptjes om zelf een eigen variant te maken (zie bovenstaande foto). Het recept heeft doorheen die tijd vele vormen gekend. Samen met mijn goede vriendin Puck schuimden we het internet af, zochten in boeken, gingen te rade bij experten, pasten verhoudingen aan en experimenteerden met bereidingswijzen. Vrienden, vriendinnen en familie hielpen met feedback en zo werd de deo steeds een stapje verder uitgevonden.  

Intussen hadden we de smaak zo te pakken, dat we naast de deo ook andere producten begonnen uit te proberen en verder te verfijnen. Ik ben voornamelijk een autodidact, al ga ik tegelijk geen kans uit de weg om van anderen te leren (bijvoorbeeld met ideetjes uit een workshop, dit boek of toffe sites). Door alle puzzelstukjes samen te leggen, kom ik steeds dichter bij wat ik wil hebben, tot ik helemaal tevreden ben van een product. Het resultaat van die zoektocht vind je nu terug in het assortiment van Thymeline.

Welke ingrediënten gebruik je?

Ik gebruik uitsluitend natuurlijke ingrediënten. De meeste producten zijn plantaardig. Daarnaast kan je ook werken met lichaamseigen stoffen (zoals natriumbicarbonaat of mineralen uit dode zeezout) of dierlijke producten (honing en bijenwas).

“Waar een biologische of fair-trade variant van een ingrediënt beschikbaar is, heeft die steeds mijn voorkeur.”

13892306_1936533366573349_7905844565386155149_n

Sommige ingrediënten hebben een heel eigen verhaal. Zo is er de karitéboter of sheabutter van Chéry Faso, een project dat vrouwen uit Burkina Faso ondersteunt bij het produceren van pure karitéboter die aan een eerlijke prijs verkocht wordt. Hierdoor krijgen de vrouwen een eigen bron van inkomsten en een grotere economische onafhankelijkheid. Leuk extraatje dat je met een deo, dagcrème of lippenbalsem dit initiatief mee kan ondersteunen!

De vele combinatiemogelijkheden maken elk Thymeline-potje tot een persoonlijk project. Door verhoudingen binnen de recepten aan te passen, kan ik rekening houden met verschillende huidtypes. Als je huid speciale verzorging nodig heeft (bijvoorbeeld bij acné of eczeem), probeer ik in de mate van het mogelijke de ingrediënten daaraan aan te passen en verschillende opties voor te stellen. Ik leer gaandeweg welke oliën het best geschikt zijn voor welke huid en met welke plantenextracten je niet alleen een lekkere geur krijgt, maar ook een nieuwe werkstof aan het product kan toevoegen. Als je een potje wil proberen, kies je zelf hoeveel je wil en met welke geur. Op die manier zijn geen twee potjes hetzelfde, en kan je bij Thymeline helemaal kiezen wat bij je past.

14206135_1949260141967338_2693110104449054878_o

Thymeline is er trouwens ook voor mannen – een deodorant met sandelhout of een neutrale geur valt alvast zeer goed in de smaak.

Hoe worden je producten verdeeld?                                         

Voorlopig is de productie nog kleinschalig en werk ik binnen mijn eigen netwerk. Wie Thymeline kent, kan via mijn website, Facebookpagina of sara@thyme-line.com bij mij terecht voor een potje naar keuze. Wie weet wordt er ooit wel een Thymeline-product in de lokale handel verdeeld, of open ik op een dag een webshop… Dat houd ik nog even in beraad.

 Wat betekent ‘zero-waste’ voor jou?

Voor mij is zero-waste een proces. Zero kan een radicaal eindpunt zijn, maar ik geef mezelf wat tijd en ruimte om daarin te groeien. Stap per stap probeer ik mijn afval te recycleren, te beperken en te vermijden.

“De bewustwording is voor mij het belangrijkste: je gaat op een andere manier naar afval kijken. Niet meer als noodzakelijk kwaad, maar als iets wat je weldegelijk te lijf kan gaan.”

Hoe integreer je dit principe in je bedrijf?

Ik vind het een grote meerwaarde dat ik met Thymeline mensen de kans kan bieden om niet enkel kwaliteitsvolle producten te kopen, maar tegelijkertijd iets aan hun afvalproductie te doen. Dat gaat zowel over de producten zelf als over het bereidingsproces.

Zo heeft elk product een vaste prijs (een deodorant kost bijv. 1€ per 10 ml). Dat maakt het makkelijk om alle groottes van potjes te kunnen vullen. Ik vraag bij elke bestelling of mensen zelf een potje willen meebrengen. Als je verpakking via mij wil kopen, betaal je extra. Je kan gebruikte Thymeline-verpakking ook terugbrengen, op voorwaarde dat die in goede staat is. Dan krijg je de prijs van je eerste potje in vermindering bij je volgende bestelling. De verpakking wordt helemaal gesteriliseerd en kan perfect opnieuw gebruikt worden voor een nieuwe klant. Zo probeer ik een eigen mini-hergebruik-cyclus op te bouwen.

dsc_2860

Bij het maken van de producten streef ik verder naar een duurzame aanpak met zo weinig mogelijk energie en afval. Zo wordt het water dat ik gebruik om de potjes te steriliseren, opnieuw gebruikt om de crèmes au-bain-marie te kunnen bereiden. Omdat alles met de hand gemaakt wordt, heb ik bovendien geen machines en slechts heel weinig stroom nodig. Alle inkopen doe ik lokaal en met de fiets, bij voorkeur bij winkels met een afvalarm beleid.

Tenslotte kan ik, door enkel op bestelling te werken, ervoor zorgen dat ik zelden of nooit een potje of de inhoud moet weggooien. Ik maak niet meer dan wat strikt nodig is.

Hoe reageert de buitenwereld op je initiatief?

Ik krijg heel veel positieve reacties op Thymeline. Vele mensen zijn net als ik op zoek naar volwaardige natuurlijke verzorgingsproducten die even goed werken als de chemische variant. Niet iedereen heeft de tijd en de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met receptjes, waardoor een initiatief als dit wel aanslaat.

Waarom zou je mensen aanraden te kiezen voor natuurlijke producten?

De huid beschermt ons lichaam tegen alle mogelijke invloeden van buitenaf. Een goede, gezonde verzorging van de huid is dus zeker geen overbodige luxe. Eigenlijk voeden we ons lichaam niet enkel via wat we eten, maar ook langs onze huid. Waarom zouden we onze huid dan verzorgen met iets wat we nooit in onze mond zouden durven stoppen? Of chemische stoffen als parabenen, ftalaten, aluminium, kleurstoffen en conserveermiddelen nu omstreden zijn of niet, ik neem liever het zekere voor het onzekere als het om mijn gezondheid en het milieu gaat.

 Wat is je droom met Thymeline?

Thymeline is voor mij het ideale project om een klein steentje bij te dragen tot een schonere wereld.”

Het allerliefst zou ik zoveel mogelijk mannen en vrouwen laten kennismaken met natuurlijke verzorgingsproducten, hen aanzetten om duurzame, lokale en gezonde alternatieven te overwegen en hen dat alternatief ook zelf aanbieden. En dat terwijl ik met net zo veel plezier achter de roerpotten blijf staan als dat vandaag het geval is!

deel-van-het-assortiment-c-picd-by-sofie
foto: (c) pic ‘d by Sofie

 

Contactgegevens

Email: sara@thyme-line.com

Website : www.thyme-line.com

Facebook : thymeline.by.sara.lembrechts

 


2 thoughts on “GASTBLOG #8: maak kennis met Sara Lembrechts van Thymeline

  1. Reblogged this on T H Y M E L I N E and commented:
    De blog van Schonestadsmeisje neemt je mee achter de schermen van THYMELINE. Neem een kijkje en lees hoe de producten ontstonden, waarom het zoveel voldoening geeft om je huid natuurlijk en afvalvrij te verzorgen, en hoe ook jij via Thymeline je steentje kan bijdragen tot die net iets schonere wereld.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s