GASTBLOG #12: Gents stadsmeisje Veerle Colle (nDurlie) gaat voor een zero-waste lifestyle

Schonestadsmeisje: Wie ben je en wat doe je in het dagelijkse leven?

Veerle: Ik ben Veerle Colle, illustrator en deeltijds werkzaam in een gemeenschapscentrum. Een perfecte combinatie voor mij. Ik koos hiervoor nadat ik bij mijn vorige job als redacteur op het randje van een burn-out balanceerde. Ik gaf mijzelf gewoon te weinig tijd terwijl ik voordien alles van me af tekende aan de hand van de strip “Colle” op Facebook (zie ook: nDurliepage).

Inmiddels ben ik terug op mijn plooi gekomen en is er weer tijd om te tekenen, lezen en vooral: genoeg tijd om opnieuw helemaal te gaan voor een “zero-waste lifestyle”.

Schonestadsmeisje: Wat betekent ‘duurzaamheid’ voor jou?

Veerle: Niet alleen kijken naar hoe het product er nu uitziet, maar vooruitkijken naar hoe het er na 10 jaar zal uitzien. Voor producten zoals energie en water: denken over je huidige verbruik en welke impact het zal hebben binnen 10 jaar. Toekomstgericht denken, dus!

Schonestadsmeisje: Wat betekent zero-waste voor jou?

Veerle: Een statement. Ik doe het vooral omdat ik wil bewijzen dat er alternatieven zijn. Ik zal niet rap zeggen “ik ben zero-waste”, maar “ik doe aan zero-waste”, aangezien het een weg is die je moet afleggen.

Ik heb wel nog een beetje afval, maar dit wordt steeds minder. Doordat ik het resultaat zie, weet ik dat mijn handelingen een verschil maken. Doordat ik me bijvoorbeeld aan de kassa anders gedraag dan andere klanten, weet ik dat mensen zich mijn methode zullen herinneren.

Schonestadsmeisje: Hoe is het begonnen en hoe integreer je deze principes in je dagelijkse leven?

Veerle: Toen ik foto’s van de vervuilde oceaan zag brak mijn hart. Het leek zo ver weg en onoplosbaar. Niet veel later, december 2014, las ik een artikel over Lauren Singer en haar “Jar” met afval van (toen nog) 1 jaar. Meteen had ik mijn goede voornemen van het jaar 2015 gekozen. Datzelfde jaar werkte ik mee aan “Mij Pak Je Niet In” een burgerinitiatief dat op zoek gaat naar alternatieven om verpakkingsvrij te winkelen. Ze hebben een kaart waarop je alle winkels kan aanduiden die Zero Waste een warm hart toedragen.

Dat was het begin, maar ik wou verder gaan. Ook thuis bracht ik grote aanpassingen aan. Zodra een product aan vervanging toe was, kocht of maakte ik het alternatief. Google heeft me daarbij geholpen. Destijds werkte ik bij Lush, waar ik vlot aan vaste zeep, vaste shampoo, vaste reinigers, … kon geraken. Bijgevolg werd mijn badkamer de eerste plek waar zero-waste duidelijk zichtbaar was. Als kers op de kaart kreeg ik ook een menstruatiecup cadeau!

Nota: op de onderstaande link kan je meer over dit beginavontuur lezen . Ondertussen wordt deze blog niet meer actief bijgewerkt, maar nDurlie blijft hierover uiteraard ‘stripvloggen’ (scroll naar beneden voor enkele voorbeelden):banner veerle colle

Schonestadsmeisje: Welke moeilijkheden heb je ondervonden?

Veerle: Toen ik hiermee startte zag ik overal afval: in mijn huis, bij vrienden thuis, in de winkel, op straat… Ik irriteerde mijn vrienden met opmerkingen en had het bijna nergens anders meer over. Het werd een ongezonde obsessie, maar ik geloof dat iedereen die zero-waste wil gaan hier wel door moet. Je moet namelijk afkicken van een verslaving aan plastic en verpakkingen die je tot nu toe vanzelfsprekend vond.

Inmiddels kan ik het beter relativeren. Ik pak het stapje voor stapje aan. Wanneer er geen alternatief is zeg ik tegen mezelf: “Geen nood, doe het nu voor de laatste keer zo en zoek straks een alternatief voor de volgende keer”.

Een grote vooruitgang voor zero-waste inkopen was de ontdekking van de Buurderij. Je kan er haast alle bokalen of dozen terug geven aan de verkoper. Naast afvalvrij is het ook nog eens lokaal! Ik werd een hevige fan. Op die manier kon ik de supermarkt zo goed als links laten liggen en had ik geen probleem meer om afval te vermijden.

This slideshow requires JavaScript.

Schonestadsmeisje: Wat zijn de voor- en nadelen?

Veerle: Op een rijtje:

Voordelen:

 • Je koopt gezondere voeding en eet veel gevarieerder
 • Je koopt minder (alleen het nodige)
 • Je bent netter (je hebt een overzicht nodig wat je in huis hebt en wat bijna op is)
 • Aanpassingen worden al snel een gewoonte
 • Je steunt zelfstandigen in plaats van supermarkten

Nadelen:

 • Je moet alles goed kunnen inplannen
 • Niet alle winkels staan open voor jouw keuze

Schonestadsmeisje: Welke lessen heb je eruit gehaald?

Veerle: Ik leerde om supermarkten in het algemeen zo veel mogelijk links te laten liggen. In zelfstandige zaken kan je vragen of je je eigen potten mag gebruiken. Dit kan je niet in de supermarkt doen waar alles alleen snel, maar helaas niet goed, moet gaan.

Schonestadsmeisje: waar hecht je nu persoonlijk het meeste belang aan en waarom?

Veerle: Ik wil anderen laten inzien dat de vuilbak geen zwart gat is dat je afval gewoon “wegzuigt”, maar dat afval helemaal niet weg is wanneer het in de vuilbak terecht komt. Daarom is het belangrijk voor mij om te gaan winkelen met de idee dat ik helemaal geen vuilbak heb.

Enkele producten waar ik maar geen zero-waste alternatief voor vind:

 • Medicijndoosjes
 • Kattenvoeding koop ik in kartonnen dozen
 • Uitwerpselen uit de kattenbak
 • Etensrestjes van op onze borden (De tip “gooi het bij de kippen of op de compost” kan ik niet naleven: de kippen zijn niet van mij en van klaargemaakte maaltijden maak je helaas nog steeds geen compost)
 • Een lege tube zonnecrème (Ik heb factor 50 nodig, ik vertrouw de zelfgemaakte hiervoor niet genoeg)
 • Bubbelplastic wanneer ik iets online bestelde (doe ik enkel als ik geen alternatief zag)

Schonestadsmeisje: Kost het geld?

Veerle: Op lange termijn is zero-waste goedkoper omdat je duurzame producten koopt i.p.v. wegwerpproducten.

Vergelijk de prijs van een drinkbus eens met die van 100 flesjes water. Of de menstruatiecup (die 25 euro kost) met 5 jaar aan maandverband! Die cup gaat dan nog eens dubbel zolang mee.

Als je bij voeding geld wil uitsparen, kan je alles vers kopen i.p.v. voorbereid. Op die manier moet je thuis zelf koken, maar spaar je wel geld uit. Je koopt ook minder doordat je op voorhand weet wat je nodig hebt en vooral wat je niét nodig hebt.

Let op, trap niet in de consumentenval! Bedrijven zijn ook al op de zero-waste rage gesprongen en trachten je producten aan te smeren die wel duurzaam zijn, maar die jij niet meteen nodig hebt. Gebruik eerst wat je tuis al hebt.

Alleen door dingen te kopen die je nodig hebt (en niet omdat ze leuk zijn) kan je geld, rommel én dus ook afval uitsparen.

Schonestadsmeisje: Hoe begin je eraan? (Welke (beginners)tips zou je geven aan iemand die graag minder afval wil produceren?)

Veerle: Veel mensen beginnen door met hun eigen zakjes naar de supermarkt te gaan. Tegelijkertijd houdt dit hun ook snel tegen wanneer ze aan een kassa geconfronteerd worden met kassiersters die niet zo fan zijn van hun methode.

Daarom raad ik mensen aan om thuis te starten, kamer per kamer:

 • Ga na wat je hebt en wat je gebruikt
 • Wat je niet gebruikt geef je weg en het andere gebruik je op

Ik vind de badkamer een kleine, gemakkelijke plaats om te beginnen. Zo ben ik al mijn tubes gaan opgebruiken. Nadien was ik zo blij dat ik kon overschakelen op een vaste zeep. Géén plastic meer en een mooie opgeruimde badkamerkast!

20170619_170758
Ik ben gestart in de badkamer

Schonestadsmeisje: Wat is je droom/visie voor de toekomst?

Veerle: Dat zero-waste geen hype is maar een gewoonte. Ik hoop dat steeds meer zelfstandigen samen gaan werken. In Denemarken zag ik een overdekte markt bestaande uit allemaal kleinere zelfstandige zaken. Zo had je een supermarktgevoel, maar ging je steeds bij andere zaken en steunde je lokale bedrijfjes. Dit was geweldig en vooral: ik zag veel bulk of winkeltjes die haast verpakkingsloos waren.

Schonestadsmeisje: Wat denk je over zero-waste versus minimalisme? Zijn ze elkaars tegenpool of gaan ze juist hand in hand?

Veerle: Zero-waste is een bepaalde vorm van minimalisme. Doordat je koopt wat je nodig hebt en niet meer. Wie al wat heeft opgezocht rond zero-waste kent de “5 R’s” “Refuse (weiger), Reduce (verminder), Reuse (hergebruik), Repurpose (geef het een nieuw doel) en Recycle (recycleer)”. Minimalisme slaat op de 1ste 2: Weigeren en Verminderen. Wanneer deze woorden dagdagelijkse gewoonten voor je worden, sta je steeds dichter bij een minimalistisch leven.


ECOLLE_09.jpg wordt weergegeven


foto van nDurlie's Art.


foto van nDurlie's Art.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s