AFVALVRIJE ZOMER #1: tips voor festivals, uitjes & feestjes

Ik weet niet hoe jullie zomer(vakantie) eruit ziet, maar op mijn agenda staan een aantal evenementen waar ik enorm naar uitkijk zoals Gent Jazz, Gentse Feesten, Cactusfestival, picnics, BBQ’s, verjaardags- en andere feestjes… Het wordt dus weer een uitdaging om ook buitenshuis afval en te vermijden op onbewaakte momenten.

Wie wil de uitdaging eens aangaan en samen met ons proberen om een maand zo weinig mogelijk (plastic)afval te produceren?

Langs deze weg geef ik jullie alvast wat tips om het wat gemakkelijker te maken. Lees meer tips op onze pagina: onderweg . Stel ons gerust specifieke vragen via het contactformulier van de blog of langs onze facebookpagina.

plastic-free-july-logo

Een extra motivatie om er deze maand mee te beginnen is de PLASTIC FREE JULY challenge. Dit initiatief  heeft als doel mensen bewust te maken van de hoeveelheid (wegwerp)plastic dat ze in het dagelijkse leven gebruiken door ze uit te dagen een maand lang het gebruik ervan te proberen elimineren.

Doe ook mee aan deze uitdaging door je hier in te schrijven:

plastic-free-july-line-single-use-products_orig


De sleutel om wegwerpmateriaal te vermijden is om op voorhand zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

LET WEL: veel van de onderstaande tools zijn dingen die je mogelijks al in huis hebt. Je kan uiteraard alles in de winkel halen, maar de uitdaging ligt erin zoveel mogelijk dingen die je al hebt te (her)gebruiken vooraleer iets niews te kopen.

Op de onderstaande foto’s zie je de accessoires die ik meestal bij me draag wanneer ik het huis verlaat. Ze zitten standaard in mijn handtas. Afhankelijk van waar ik naartoe ga laat ik soms iets weg of voeg ik een accessoire toe, maar de basics blijven dezelfde:

image2
Set 1: Accessoires voor dagelijks gebruik ‘onderweg’. Zo vermijd ik de meest voor de hand liggende wegwerp artikelen zoals plastic flesjes, zakjes, rietjes, bestek en koffiebekers.
 • herbruikbare koffietas: voor afhaalkoffie (of andere drankjes) onderweg. In het begin gebruikte ik hiervoor een glazen bokaal. Ondertussen maakte ik voor gebruiksgemak de switch naar het bovenstaande, lichtere exemplaar, maar gelijk welke herbruikbare beker is beter dan wegwerp.
 • drinkfles voor water: om te drinken, maar kan ook handig zijn om er bijvoorbeeld je handen mee af te spoelen etc. Er bestaan uiteraard talrijke formaten, soorten en merken, maar gelijk welke herbruikbare drinkfles kan hiertoe dienen en is beter dan flessen voor eenmalig gebruik.
 • spork: in roestvrijstaal of hout/bamboe. Hiervoor kan je ook gewoon bestek van thuis in je tas steken. Deze mini-spork past in mijn portefuille en wordt meestal gebruikt om frietjes of ijsjes mee te eten onderweg :-). (Dille&Kamille)
 • boodschappen/draagtas: gelijk welke herbruikbare tas kan handig zijn onderweg wanneer je een winkel passeert en nog last-minute wat boodschappen wil halen, of wanneer het plots te warm wordt voor je jas/trui en je er niet mee wil sleuren…
 • katoenen servet: wanneer ik het op tijd kan onderscheppen zeg ik nee tegen papieren servetten. Een katoenen servet in je handtas dragen kan handig zijn als handdoekje, om een brood(je) mee in te pakken en als servet natuurlijk.
 • metalen rietje: voor limonade, cola en de occasionele cocktail.

Op de onderstaande foto’s zie je het diy besteksetje dat ik gebruik (servet/bestek(spork)/rietje) voor onderweg:

tutorial byo


Een variant van bovenstaande SET 1 is mijn ultra-light festivalset met gelijkaardige inhoud dat lichtjes wordt aangepast aan de omstandigheden:

image1
Set 2: lightweight met wisselbeker en bordje voor snacks en hapjes op festivals etc. (zie hieronder)
 • wisselbeker voor bier/wijn: ‘glas’ uit kunsstof. In 2018 zijn wisselbekers verplicht op alle  pleinen van de Gentse Feesten, ondertussen neem ik m’n eigen beker mee 😉
  Lees hier meer.
 • bordje: licht en klein voor het hapje tussendoor gaande van pizza, veggieburger, frietjs, taart…
 • katoenen zakje: reserve zakje om nootjes, fruit, brood(je) onderweg te kopen en om het setje ondertussen bij elkaar te houden.

Dit setje weegt zeer weinig en past gemakkelijk in mijn handtas:

zero-waste festival kit


One thought on “AFVALVRIJE ZOMER #1: tips voor festivals, uitjes & feestjes

 1. Echt wijze tips! Ik had nog nooit van zo een spork gehoord (ale of niet over nagedacht dat ik dit kon in mijn handtas steken). Hier ga ik misschien wel ook eens achter 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s