Schonestadsmeisje: Wie is Eva Mouton?
Eva: Ik ben opgegroeid in Waasmunster en Lokeren. Op mijn achttiende ben ik Beeldende Kunsten gaan studeren aan Sint-Lucas in Gent. Daar leerde ik Bert, mijn lief, kennen. We wonen samen in Gent met onze goudvis Henkie en onze poezen Soso en Siepie.
Schonestadsmeisje: Wat doe je in het dagelijkse leven?
Eva: Als freelance illustrator maak ik muur- en raamtekeningen, tekeningen voor boeken, folders, posters, websites en campagnes. Daarnaast heb ik mijn eigen webshop http://www.evamouton.be, waar ik mijn wenskaarten, babykledij, boeken etc. verkoop. Om te ontspannen verzorg ik de planten op onze koer, maak ik grote wandelingen met mijn lief en doe ik yoga.
Schonestadsmeisje: Wat betekent zero waste voor jou?
Eva: Een verandering in levensstijl. Bewuster consumeren. Alles met vallen en opstaan. Zoveel mogelijk uitproberen en daaruit leren.
Schonestadsmeisje: Hoe integreer je deze principes in het dagelijkse leven?
Eva: We kopen zoveel mogelijk lokaal. Groenten en noten kopen we in buurtwinkels, we nemen daarvoor linnen zakjes mee. Bert neemt herbruikbare potjes mee naar de Italiaan.

We vervingen onze papieren zakdoeken door stoffen exemplaren, onze wattenschijfjes door wasbare alternatieven, de wattenstaafjes door 2 herbruikbare exemplaren.
Bert maakt veel zelf in de keuken: chutney, mayonaise, ketchup, soep, sap, gepekelde groenten, koekjes…
We gebruiken geen Nespresso-capsules meer om koffie te maken.
Ik maak zelf wasmiddel, dat ik afwissel met gewoon wasproduct voor de echt hardnekkige vlekken. Wat we niet meer gebruiken doen we naar de kringloopwinkel.
We hergebruiken verpakkingen in onze webshop en vragen aan onze leveranciers om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken.
Schonestadsmeisje: Hoe is het begonnen?
Eva: Ongeveer twee jaar geleden las ik een artikel in De Standaard over Bea Johnson, de grondlegger van de zero waste-beweging. Het prikkelde mij, dus ging ik op zoek naar blogs etc. over het thema. En zo ging de bal aan het rollen.

Schonestadsmeisje: Welke moeilijkheden heb je ondervonden?
Eva: Voor verzorgingsproducten vind ik het erg moeilijk om de stap naar zero waste te zetten. Ik heb een verpakkingsvrije deo geprobeerd waar ik raar van begon te ruiken, heb een shampoo gebruikt waar mijn kapsel van ontplofte, probeerde tandpasta waar ik niet het ‘gladde’ gevoel van kreeg zoals bij Parodontax…

In de badkamer let ik er nu vooral op dat al onze producten huidvriendelijk zijn, niet getest op dieren en dat er geen schadelijke stoffen in zitten. We gebruiken douchegel en bodylotions van Rain Pharma en shampoo, conditioner en dagcrème van Naïf. Badolie stel ik zelf samen. Maar in de badkamer is er dus nog wel wat werk.
Ook onze webshop kan beter: wij verpakken bijvoorbeeld ‘wenskaart+envelop’ in plastic omdat dat mooier staat in winkels. En als onze stock wordt geleverd, zit er veel in plastic. Wij hergebruiken dozen, verpakkings- en beschermingsmateriaal wel om onze producten in te versturen en werken sinds kort samen met een fietskoerierbedrijf om bestellingen in Gent te leveren. Maar ook daar is er dus wel nog wat werk aan de winkel.
Mensen verwachten ook dat je, zodra je zero waste onderzoekt, meteen mega hardcore bent. Terwijl wij dat niet zijn en ik dat ook nergens beweer.
Ik vergeet nog wel eens een tote bag mee te nemen naar de winkel, bestel nog wel eens online voor het gemak, koop chips in zakken (want chips is lekker en ik ga het niet zelf maken) enz. We doen heel veel dingen wel, maar ook veel dingen (nog) niet.
De omschakeling gebeurt langzaam en ik weet ook niet waar we ooit gaan uitkomen. En dat mag.
Schonestadsmeisje: Wat zijn de voor- en nadelen van deze levensstijl?
Eva:
Voordelen: op termijn geef je minder geld uit, je hebt minder rommel, minder dingen dubbel (ik koop geen 5 gommen meer en 20 dezelfde stiftjes als ik door de Ava loop), je hoofd voelt minder rommelig aan.
Nadelen: Ik ondervind momenteel geen nadelen aan de veranderingen die wij doorvoeren, omdat we het langzaamaan doen.
Schonestadsmeisje: Kost het geld?
Eva: Ik ben ervan overtuigd dat het op lange termijn minder geld kost. Onze stoffen zakdoeken en watjes gaan jaren mee. Onze herbruikbare oorstokjes hebben amper geld gekost.

Ik laat me niet meer verleiden om bijvoorbeeld gezichtsmaskertjes in bulk te kopen (die ik dan toch niet gebruik) als ik me slecht voel. Ik heb er een erezaak van gemaakt om strips zoals ‘De Kiekeboes’ alleen nog tweedehands te kopen. Ze kosten minder, je hebt plezier in het zoeken en ze lezen even gemakkelijk weg. En zo kan ik nog veel voorbeelden bedenken.
Schonestadsmeisje: Hoe begin je eraan?
Eva: Ik heb veel gehad aan het boek van grondlegger Bea Johnson. Maar het boek kan ook nogal overweldigend overkomen. Haar tips gaan heel ver, wat je misschien de moed doet verliezen om er daadwerkelijk aan te beginnen.
Wat ik leuk vind is onder de hashtag #zerowaste kijken op Instagram, blogs checken,…. Als je zin hebt om een aantal veranderingen door te voeren, denk dan eerst even na wat je wil vervangen/aanpassen en hoe je dat gaat doen.
Wil je vanaf nu met linnen zakjes naar de groentenwinkel? Koop dan niet de eerste de beste zakjes, maar doe even research. Welke gaan lang mee?

Moét je de katoenen watjes in je badkamer vervangen door stoffen exemplaren, of kan je ook bijvoorbeeld zonder watjes leven?

Wil je je papieren zakdoekjes vervangen door stoffen exemplaren? Koop dan niet meteen 40 exemplaren online, maar gebruik op wat je nog hebt en bekijk ondertussen of iemand in je omgeving die kan naaien nog een rest stof heeft liggen waar ze misschien wat zakdoeken uit wil maken.
Verder vind ik het fijn om op lange termijn te kijken. Je hoeft niet meteen alles te veranderen.
Vanalles aanpassen over een lange periode, en je leefwijze in vraag blijven stellen, werkt het best.
Sconestadsmeisje: Wat is jouw (ultieme) zero-waste tip?
Eva: Stel vragen!
Onze groentenwinkel verkocht enkel verpakte ruccola. Bert vroeg of ze het ook los wilden verkopen. Een week later lag er losse ruccola in de winkel.
Ik werd dertig dit jaar en gaf een klein feestje voor mijn familie. Ik vroeg om mij geen cadeaus te kopen, maar om samen iets te doen na mijn verjaardag. Geef mensen een etentje, een koffie-abonnement in hun favoriete koffiebar, een keertje gaan schaatsen of een ritje in de go-carts cadeau. Veel leuker dan het zoveelste net-niet-juiste-cadeau.

Schonestadsmeisje: Wat is je droom/visie voor de toekomst?
Eva: Eigenlijk wil ik zo min mogelijk bezit, zo min mogelijk rommel. Maar voorlopig staat ons huis vol met planten, liggen er overal kussens en taptijten, hebben we veel kleren, boeken en platen. Dus ehm, contacteer me nog eens binnen een jaar of tien. We zullen zien 🙂

> Lees meer over Eva Mouton en haar zoektocht naar een meer natuurlijk leven op haar blog:
Studio Soso (nota: deze blog is momenteel niet heel actief, maar daar komt binnenkort wel weer verandering in 🙂 )
> Artikels over Eva Mouton & duurzaam leven in de Media:
Humo:
Deze vrouwelijke Zero Waste-bloggers doen het voor u: reduceer uw afval en bespaar tot 40%
Ecolifestyle:
Weekendknack:
Zo verander je de badkamer in een natuurlijk zero-wasteparadijs
Leven zonder afval:
‘We leven gewoon veel bewuster, we straffen onszelf niet’
(Eva Mouton)
Tof, ik had al wel eens van Eva gehoord maar wist niet dat ze hier ook mee bezig is, ik ga haar ook eens volgen zie 😉
LikeLike