Ik spring uit een vliegmachien…

Een tijdje geleden kopte de standaard:

“Uitgerekend ‘duurzame’ jongeren vliegen spotgoedkoop: ‘Onhoudbaar’”

In het artikel wordt Jan Mertens, lid van de onafhankelijke denktank Oikos, aangehaald. ‘De luchtvaart betaalt helemaal niet de werkelijke prijs van de ecologische kost die het veroorzaakt’. En dat is waar, we kennen allemaal de absurditeit dat vliegen soms goedkoper kan zijn dan een treinticket Oostende-Brussel. Het blijft iets waar ik mijn hoofd over breek in tijden van de klimaatdoelstellingen  en mijn pogingen om duurzaam te leven. Vliegen is voor mij nu eenmaal vaak noodzakelijk om mijn onderzoek te promoten.

https://zakenreis.nl/luchtvaart/british-airways-gaat-op-afval-vliegen/

De vraag is, hoe komt het toch dat vliegen zo goedkoop is? De reden is hiervoor te zoeken in de geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog werd immers beslist om geen belasting te heffen op kerosine in een poging een enorme bijdrage te leveren aan het bevorderen van de vriendschappen tussen de naties en volkeren van de wereld. Werkelijk alles, van vliegtuigen tot landingsbanen, is gesubsidieerd of vrijgesteld van belasting. Met andere woorden, vliegen is zo goedkoop omdat deze sector via onze belastingen zwaar gesubsidieerd wordt. Of we nu vliegen of niet, ieder van ons betaalt mee aan het goedkope vliegticket van elke reiziger. Absurd eigenlijk.

En het is iets waar ik zelf schuldig aan moet pleiten. Niet alleen vlieg ik vaak voor mijn werk, ook persoonlijk neem ik nog te vaak het vliegtuig voor (al dan niet korte) reizen. Het is moeilijk nee te zeggen tegen reizen met vrienden, en te pleiten voor een treinreis die vaak langer duurt en een pak duurder is.

Voorlopig moeten we niet veel verwachten van de luchtvaartindustrie. Tussen 1970 en 2016 vertienvoudigde het aantal passagiers, van ruim driehonderd miljoen naar bijna 3,7 miljard. En dat aantal zal volgens schattingen van ICAO in 2030 verdubbeld zijn ten opzichte van 2015. De luchtvaartsector is momenteel verantwoordelijk voor 5% van de totale CO2-uitstoot, maar dat aandeel zal dus sterk stijgen. De luchtvaartsector zou er op zijn eentje voor verantwoordelijk kunnen zijn, dat we de klimaatdoelstellingen niet halen.

Ook al is er reeds wat onderzoek in duurzame luchtvaart, en wordt er geëxperimenteerd met elektrisch vliegen, zoals bij solar impulse, het blijft nog steeds heel erg beperkt en loopt veel minder vaart dan bij de ontwikkeling van elektrische wagens. Biobrandstoffen op basis van palmolie zijn ook niet meteen duurzaam, en het duurt lang alvorens nieuwe duurzamere en zuinigere ontwerpen de markt vinden wegens de gigantische prijsinvesteringen die hiervoor nodig zijn.

Dus het moeilijke is, wat kunnen we nu als particulier dan zelf doen? Nooit meer vliegen, zoals eco-goeroe green-evelien voor pleit, lijkt me weinig populair omdat het iets is dat weinig mensen van willen horen.

Het blijft een fijne ervaring, de wereld rondreizen en nieuwe culturen ontdekken, maar wat kunnen we dan wel doen?

Ten eerste kunnen we voor onszelf beslissen om voor korte afstanden de trein te nemen. Ook al ben je dan wat langer onderweg, persoonlijk vind ik het veel minder stresserend een trein te nemen dan het vliegtuig.

Ten tweede kunnen we gewoon al minder vliegen. Het vraagt een andere tijdsindeling, die vaak moeilijk ligt, maar daarom niet onmogelijk is. Waarom 3 maal per jaar het vliegtuig nemen? Misschien kunnen we dat 1 maal per jaar doen (en dan langer wegblijven), en de rest met de trein? Vrienden van me hebben een wereldreis van 6 maanden bijna helemaal met het openbaar vervoer gedaan (hoedje af).

Ten derde, als het echt niet anders kan, kunnen we onze CO2-schuld afkopen door bomen elders te planten en de uitgestoten CO2 weer op te vangen. Er bestaan heel wat initiatieven, maar ik vroeg me persoonlijk altijd af waar mijn geld dan werkelijk naartoe zou gaan.

Ik noem er hier enkele: Trees for all,  TrumpForest  (deze vind ik wel goed gevonden). Mijn favoriet is ondernemers zonder grenzen, Zij werken mee aan het creeeren van een groene muur rond de Sahel in Afrika, een prachtig project. Omdat ik wil weten of er dan effectief bomen geplant worden met mijn geld, wanneer en hoeveel, heb ik hen persoonlijk gecontacteerd. Het vervolg van hun verhaal komt eraan in een volgende blogpost…

-Nele-

 


2 thoughts on “Ik spring uit een vliegmachien…

  1. Goed dat je het onder de aandacht brengt. Ik kan mijn vliegtuigreizen op één hand tellen en ik hoop dat nog even zo te houden. Ik ben ook geen echte reiziger, dat helpt wel. Ik wil eerst Europa ontdekken, voor ik naar de rest van de wereld ga. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s