GASTBLOG #14: schonestadsjongen Corneel De Ridder over hoe echt iedereen z’n steentje kan bijdragen

Als enige man aanwezig zijn op een infosessie over afvalarm leven, slechts 1 op 13 mannelijke gastblogs hier, het zijn maar een paar kleine voorbeeldjes van de vaststelling dat het lijkt alsof mannen wat achterblijven op zero waste vlak. Een verkeerde indruk of niet? Nochtans kunnen we het er over eens zijn dat een hogere graad van welvaart doorgaans leidt tot meer aandacht voor niet-materiële waarden en bestaat het glazen plafond jammer genoeg nog steeds. Heel kort door de bocht zou je hier een 1+1=2 situatie van kunnen maken, maar in de praktijk blijkt 1+1 dus eerder tegen de 0 aan te leunen.

Hoe komt dat nu juist? Misschien omdat het omgaan met afval vooral aan de huishoudelijke sfeer gelinkt wordt? Ik zou het niet weten, maar wat ik wel weet, is wat je er zoal aan kan doen: gewoon iets met name, eender wat!

 “Ik geloof rotsvast dat alle kleine dingen die je doet (of net niet doet) een verschil maken, ook al lijken ze nog zo onbeduidend. En natuurlijk, hoe meer mensen hiervan overtuigd geraken, hoe groter het totale verschil zal zijn.”

Ik ben Corneel De Ridder, 28 jaar, en ik ben eigenlijk ‘gewoon maar iemand’, die gewone dingen doet om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. En dat is meteen ook zo’n beetje het punt van wat ik hier allemaal schrijf, bewuster gaan leven op afval- of andere vlakken is helemaal niet iets ingewikkelds, of duur, of moeilijk ofzo, integendeel, het is bij uitstek iets waarmee echt iedereen zijn steentje kan bijdragen.

31958943_10216004521653935_3911766272286654464_n

Ikzelf probeer dus mijn impact op het milieu zo beperkt mogelijk te houden, zonder daarbij mezelf of mijn persoonlijke ontwikkeling en dergelijke grote woorden uit het oog te verliezen. En dat lukt! Dat lukt zelf behoorlijk goed, en het voelt voor mij zeker niet als een opgave, als iets dat moeite kost. En nu ik er eens over nadenk, kan ik niet meteen negatieve dingen opsommen over een bewuste levensstijl. Het leert je stilstaan bij en kritisch nadenken over van alles, het is een stuk goedkoper dan de massaconsumptieversie van het leven, en bovenal voelt het ook gewoon erg goed.

“Het belangrijkste om het vol te houden lijkt me: geen te strikte regels en wetten opleggen aan jezelf.”

Zit je lievelingseten in plastic verpakt? Koop en eet er zo veel van als je wil. Maar heb je voor ‘doorsnee eten’ de keuze voor een plasticvrij alternatief, ga daar dan voor!

Een paar van de dingen die ik zoal doe:

 • Zo veel mogelijk koken met basisproducten (= gezonder, goedkoper, en véél minder vervuiling gedurende het hele proces van het veld naar het bord)
 • Altijd kraantjeswater drinken, nooit flessenwater
 • Cola, fruitsap en dergelijke in glazen (leeggoed)flessen kopen
 • In mijn rugzak zitten standaard oa een stoffen zak, een roestvrijstalen rietje en een lepel om de wegwerpvarianten te kunnen weigeren
 • Geen wegwerpmaterialen gebruiken (papieren zakdoeken, aluminiumfolie, plasticfolie, keukenrol,…)
 • Eten dat moet bewaard worden in koelkast of diepvries altijd in potjes steken ipv plastic zakjes of folie
 • Zelf huishoudproducten zoals tandpaste en wasproduct maken
 • Op mijn koertje staat een regenton, met emmers water daaruit spoel ik mijn toilet door
 • Een wormenbak om organisch afval thuis tot compost te verwerken

 

 

 • Geen apart verpakte producten kopen
 • Zo veel mogelijk inkopen doen bij Ohne, zeker ‘droge producten’, groenten en fruit en kuisproducten
 • 32086364_10216004521253925_4119349961622028288_nKoffie maak ik met koffiebonen, een koffiemolen en een french press
 • Losse thee drinken
 • Handen wassen met een blok zeep, geen flesje handzeep (veel goedkoper ook en 1 blok zeep gaat belachelijk lang mee!)
 • Ook shampoo en scheerschuim heb ik in blokvorm
 • Een baksteen of een volle plastic (ai ai) fles water in de spoelbak van het toilet, scheelt 1 liter water bij elke druk op de knop
 • Ik heb meestal mijn drinkfles mee met kraantjeswater in
 • Kledij zoveel mogelijk tweedehands kopen
 • Zo veel mogelijk ‘ervaringscadeau’s geven in plaats van materiële, en de cadeau’s die je geeft inpakken in kranten- of ander gerecycleerd papier
 • Leuke, originele, onverpakte kaartjes kopen in bvb de wereldwinkel ipv massaproductie in supermarkten die vaak in plastic verpakt zitten
 • Broodzakken hergebruiken
 • ….

Ik leef niet als een kluizenaar in een bos waar ik overleef van het knuffelen van bomen en het opgraven van knollen, integendeel, ik leef een perfect gewoon leven vol chips, chocolade en een bij momenten overvolle agenda, maar al die kleine, gemakkelijke dingen zorgen er toch voor dat ik dat doe met maar een fractie van het gemiddelde afvalverbruik. Als er dan ook al een rode draad i dit schrijfseltje zit, dan wel:

‘iedereen kan het!’

Uiteindelijk zijn de meeste van die dingen allerminst een inspanning, hoogstens een verandering van gewoonte.

De beste tip die ik zelf kan geven is eigenlijk niet meer dan kritisch zijn, zelf nadenken. Stel jezelf de vraag of het nu echt nodig is dat X in plastic verpakt zit, of het nu echt nodig is om voor Y een elektrisch apparaat te kopen. Zo ga je vanzelf bewuster in het leven staan, en kan iedereen, zelfs de stoerste mannen onder ons, bijdragen aan een iets mooiere wereld.

 

 


3 thoughts on “GASTBLOG #14: schonestadsjongen Corneel De Ridder over hoe echt iedereen z’n steentje kan bijdragen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s