GASTBLOG #15: Opruimcoach Nele Colle over rust in je huis en ruimte in je hoofd

Schonestadsmeisje: Wie ben je en wat doe je in het dagelijkse leven?

36598128_433549027056186_2827882475722637312_nNele: Ik ben Nele Colle en woon samen met mijn man en 3 kinderen in Melle, lekker dicht bij Gent.. Daar verbouwen we al 9 jaar onze woning.

Ik studeerde in 2005 af als leerkracht muzikale opvoeding en Nederlands, maar de laatste jaren werkte ik als administratief medewerker op een school in hartje Gent. In september zet ik deze job officieel aan de kant om vanaf dan full time te gaan voor mijn nieuwste uitdaging: opruimcoach. Dat betekent dat ik letterlijk samen met mensen aan de slag ga om opnieuw overzicht te creëren op vlak van spullen, tijd en administratie. Echt letterlijk, als in samen de kasten leeghalen en opnieuw vullen. Op een geordende manier, helemaal op maat van de klant.

Het geeft me zoveel voldoening en ik word er zelf telkens zo blij van als ik anderen kan helpen om weer grip te krijgen op hun spullen, planning of administratie. En daardoor zelfs op hun leven. Wat is er mooier dan mensen te kunnen helpen met iets wat je zelf graag doet?

Het mooie aan de job als opruimcoach is ook dat je via een heel praktische weg, toch ook mensen aan kan zetten tot een eenvoudigere en duurzamere levensstijl.

Door te gaan ontspullen word je namelijk veel bewuster van wat eigenlijk overbodig is. En met ontspullen bedoel ik niet zomaar alles buitengooien, maar echt bewust gaan selecteren.

Als je dat doet, word je gewoon veel gevoeliger voor al het overbodige dat op ons afkomt, en ga je bewuster kopen. Minder, maar ook anders. Want ook afval zijn overbodige spullen.

Je wordt trouwens niet alleen gevoeliger op vlak van overbodige spullen, maar ook op vlak van wat je doet en waar je je mee bezig houdt.

Onze levens zijn vaak gevuld met ‘rommel’ zonder dat we het door hebben.

Eens je dat ziet, kan je ook daar beginnen ‘opruimen’ en krijg je rust niet alleen in je huis, maar ook in je leven en je hoofd.

(Meer daarover lees je in mijn boek dat in oktober zal uitkomen.)

Schonestadsmeisje: Wat betekent minimalisme voor jou?

Nele: Ik ben geen minimalist. Ik ga voor ‘gebruiken wat je hebt’. En dat is niet per se het minimum. Maar ik mocht wel al ervaren dat minderen in overbodige spullen een enorme rust geeft. Je gaat namelijk overhouden wat echt belangrijk voor je is. En dat maakt gelukkig.

Minder is echt meer,

maar ook daarover lees je meer in mijn boek.

Schonestadsmeisje: Is het volgens jou mogelijk om zero waste en minimalisme te combineren?

Nele: Ik denk dat het minimaliseren het zero waste denken stimuleert. Door minder spullen te hebben, komt er gewoon meer ruimte vrij in je hoofd om bezig te zijn met wat telt, zoals het milieu. Dat raakt ons zo goed als allemaal. Als je gaat voor minder spullen, dan denk ik dat je ook gewoon graag voor duurzame spullen gaat.

Schonestadsmeisje: Hoe integreer je de bovenstaande principes in het dagelijkse leven?

Nele: Mijn huis ligt er zeker niet spik en span bij, momenteel heb ik wegens verbouwingen zelfs geen woonkamer, maar daar gaat het als opruimcoach ook niet per se om. Het gaat erom dat je een huis hebt dat je rust geeft, waar je overzicht hebt, dat je toont wie je bent.

piramider_netwerk_bewust_verbruiken

Zelf heb ik al heel wat ontspuld, maar ik heb zeker nog meer dan ik nodig heb, of nog meer dan ik gebruik. Ontspullen dat leer je stap voor stap. Je leert steeds beter zien wat belangrijk is, in je huis , hoofd en leven. En daar ben ik ook nog volop mee bezig, en wellicht mijn leven lang.

Ook al ligt het er niet spik en span bij, natuurlijk hou ik ervan om orde te scheppen in mijn huis, systemen op poten te zetten, uit te testen en bij te sturen. Ik organiseer, experimenteer en evalueer.

Maar dat doe ik ook met zero waste: ik koop bijvoorbeeld geen plastieken flesjes water meer, ga met mijn eigen doosjes en zakjes naar de slager en supermarkt en experimenteer op dit moment met shampoobars en zelfgemaakt wasmiddel.

Voor een doorwinterde zero-waster zijn dit echte beginnersstapjes, maar om met een gezin met 3 kinderen en 2 werkende ouders ineens de overschakeling te maken, dat zou een enorme druk opleveren.

Ik kijk dus wat haalbaar is, want iets doen is beter dan niets. En ik weet dat na de ene stap dan wel de volgende volgt. En die stapjes schrijf ik uit op mijn blog.

Schonestadsmeisje: Hoe is het begonnen?

Nele: Het begon allemaal heel toevallig toen ik een vriendin hielp een nieuwe kast te organiseren en het verwonderde me hoe ik met, voor mij, logische tips iemand zo blij kon maken.

Die avond googelde ik of dat ook professioneel kon en jawel, er was zelfs een opleiding voor (opleiding professional organizer).

Ik schreef me in, met het idee om mensen te helpen met het organiseren van hun spullen, maar toen ik een aantal maanden en boeken later officieel startte, was mijn idee uitgegroeid tot een hele visie van ontspullen tot bewuster en duurzamer gaan leven.

29572979_389940234750399_8928029765429010650_n

Schonestadsmeisje: Welke moeilijkheden ondervind je?

Nele: Iedereen die aan het opruimen slaat, komt zichzelf tegen. Er is altijd wel een reden waarom je iets nog niet weggedaan hebt zoals herinneringen, toekomstdromen (ik ga dat ooit) of gewoon de toekomst op zich (wat als ik ooit?), schuldgevoel (ik heb dat gekregen van), kostprijs (dat heeft wel veel geld gekost) en duurzaamheid (het is nog niet kapot).

Door die te weerleggen en keuzes te gaan maken, moet je wel heel eerlijk zijn met jezelf. En dat is super verrijkend en verhelderend maar niet altijd wat we willen horen.

Schonestadsmeisje: Wat is je droom/visie voor de toekomst?

Nele: Mijn droom is zeer idealistisch, maar dat mag natuurlijk met dromen. Ik zou het super vinden mocht iedereen bewuster omgaan met wat we hebben en eigenlijk maar nodig hebben. En dat we meer gaan delen, en dat dat ook heel normaal is.

En niet alleen van spullen, maar ook tijd en talenten. Volgens Hein Zegers (Zooikoorts) is dat ook wat ons als mens trouwens gelukkig maakt.

Delen en lenen brengt mensen bij elkaar, wakkert het vertrouwen aan en is ook gewoon goed voor onze aardbol. En de portemonnee.

Win win win win toch?

PRAKTISCH:

Schonestadsmeisje: Waarom opruimen? Wat zijn de voordelen?

Nele:

  • Opruimen doet je stap voor stap aan de slag te gaan, beginnend met één lade tot je hele huis en je leven. Stap voor stap is beter dan helemaal niets. En het doet je gewoon al iets doén en doelen behalen, al zijn het maar kleintjes. En daar krijgen we voldoening van. En energie om andere doelen te behalen.
  • Opruimen doet je stap voor stap zien wat belangrijk is, niet alleen op spullen maar ook in je leven en je hoofd.
  • Opruimen leert je keuzes maken, niet alleen op spullen, maar ook in je leven en je hoofd. Het leert je ‘nee’ zeggen tegen wat overbodig is.
  • Het geeft je rust in je huis, je leven en je hoofd.
  • Bewust opruimen maakt gelukkig.

 

31435591_400227073721715_3956737098513891769_n

Schonestadsmeisje: Zijn er nadelen?

Nele: Het is wel overweldigend af en toe. Ik zie soms nog zoveel rommel en afval, of dan blijven er maar overbodige dingen op je af komen. En dan wil ik sneller ontspullen, en meer afval minderen, maar ik kan niet even alles pauzeren om even van nul te beginnen. Ik heb een job, een huis, een man en drie kinderen die aandacht en tijd vragen. En die man en drie kinderen moeten ook mee in het plaatje, en dat heeft gewoon tijd nodig.

En dan moet ik mezelf herinneren aan waar ik voor pleit:

Stap voor stap is snel genoeg.

Het kan ook erg vervelend zijn  als je echt de enige in je omgeving blijft die bewuster met spullen omgaat. In de meeste gevallen werkt het wel aanstekelijk, maar als je moet blijven nee zeggen en er helemaal alleen in blijft staan, kan het wel erg demotiveren. Gelukkig kom je ook wel gelijkgestemden tegen als je eenmaal gaat ontspullen, en delen en weggeven.

Schonestadsmeisje: Hoe begin ik eraan?

Nele:

  • Begin klein en met iets eenvoudigs waar niet te veel herinneringen aan vasthouden.
  • Neem niet te veel hooi op je vork. Heb je 2 uur de tijd, ruim maar 1 uur op. En geniet dat laatste uur. Zo voorkom je het risico dat je vermoeid of afgeleid geraakt en achterblijft met een grotere chaos dan ervoor.
  • Wees eerlijk met jezelf: waarom wil je iets houden? Is dat een ‘goede’ reden?
  • Vind je het moeilijk alleen? Vraag er iemand bij die niet té dicht bij jou of je spullen staat. Iemand die met objectief oog je spullen bekijkt.. Een opruimcoach helpt natuurlijk graag.

Of lees gewoon mijn boek 😉

36669871_433544893723266_5590638953586753536_n

Schonestadsmeisje: MERCI Nele!

LEES MEER:
WEBSITE
BLOG
FACEBOOK
INSTAGRAM


VOORBEELDEN: voor en na

31037531_396893170721772_6203583415778762057_n


One thought on “GASTBLOG #15: Opruimcoach Nele Colle over rust in je huis en ruimte in je hoofd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s