GASTBLOG #17: mode-ontwerper Soraya Wancour over ethische mode en duurzaam gebruik

49133145_370498710177604_6035769149395828736_nIk ben Soraya en woon samen met mijn lief en 8 andere huisgenoten in een woongemeenschap in het hartje van Gent. Het cohousen heeft mijn visie op duurzaamheid absoluut verrijkt. Maar ook in mijn professionele leven trek ik vol overtuiging de ‘groene kaart’ met Studio AMA, m’n labo voor ethische mode.

Veel sectoren zetten langzaam maar zeker in op duurzaamheid. Maar als mode-ontwerper zie ik maar weinig geslaagde ethische alternatieven binnen mijn industrie. Zowel tijdens mijn opleiding mode en styling aan La Cambre als tijdens mijn eerste werkervaringen zag ik goede, maar vooral veel minder goede voorbeelden van ethisch verantwoorde oplossingen. Ook als consument ontdekte ik maar weinig labels die ik voldoende transparant, mooi en betaalbaar vond.ama 2

Ik weet dat het beter kan en vind het nodig dat het beter gaat. Dat gaf me de goesting om er helemaal zelf voor te gaan. De ontwerper in mij als basis. Mijn groene hart als drijfveer. Zo startte ik Studio AMA op: een labo voor ethische mode. Ik geef workshops en lezingen, maar hou me voornamelijk bezig met collecties. Ik ga op zoek naar materialen uit reststromen van lokale textielfabrikanten en ga daarmee basisstukken ontwerpen. Voor de productie van de collecties doe ik een beroep op sociale maatwerkbedrijven.

Op die manier probeer ik zowel ecologisch als sociaal en lokaal bezig te zijn. Da’s meteen waar ethische mode volgens mij rond draait: ecologisch verantwoord materiaal, productie met een sociale meerwaarde en een toegankelijkheid en transparantie naar producent én consument toe.

ama 3

Binnen dat alles benadruk ik altijd dat ethische mode ook duurzaam gebruik betekent.

De beste aankoop is degene die je niet doet.

Mijn tip is altijd om te vertrekken vanuit de eigen kleerkast en enkel aankopen te doen die daar perfect complementair aan zijn. Je huidige garderobe geef je de beste zorg, door zelf kleine retouches te doen of door niet overmatig te wassen, bijvoorbeeld.

Met dat soort tips probeer ik mensen ervan te overtuigen dat ethische mode helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Dat doe ik bijvoorbeeld via mijn facebookgroep ‘Goed Gekleed’ (red: volg studio AMA ook op hun facebookpagina. Je vindt er best practices, handige tips and tricks, gedachtewisselingen over alles wat met ethische mode te maken heeft,… Kortom: alles om ethische mode op een gemakkelijke manier in je dagelijkse leven te integreren.

ama 1

Eigenlijk zie ik mezelf in het dagelijkse leven als een algeheel groen meisje. De keuzes die ik maak, mag je gerust de stempel “bewust” geven. Zo woon ik in een ecologische woongemeenschap waar we elkaar stimuleren om duurzame keuzes te maken. Onze voeding is biologisch en low waste. We kopen in bulk, eten geen vlees en gebruiken groentepakketten (met seizoensgebonden producten, zonder verpakking, afkomstig uit biodynamische landbouw). Onze kaas is van de coöperatieve “Het Hinkelspel” en ons brood bakken we zelf, met biobloem. Er zijn veel mensen die elk hun kennis meebrengen en daarmee anderen inspireren. Wil mijn huisgenoot een kruidenslak in de tuin? Dat kan, laat u gaan. Geweldig eigenlijk.

ama 4


One thought on “GASTBLOG #17: mode-ontwerper Soraya Wancour over ethische mode en duurzaam gebruik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s