4 jaar Schonestadsmeisje: waar staan we vandaag?

Hallo zero waste volgers en vrienden!

IMG_1413
(Foto: Ontmoeting met Bea Johnson, moeder van de wereldwijde zero waste beweging en auteur van het boek, ‘Zero Wast Home’)

Jullie hebben al een tijdje weinig tot niets van ons gehoord. Daarom geloven wij dat enige uitleg en een update van waar we ons vandaag bevinden meer dan terecht is. 

Op 31 oktober 2015 lanceerden wij, Ortja en Nele, onze blog en de gelijknamige daarbij horende Facebookpagina, Schonestadsmeisje . De motivatie hiervoor kan je op de blog uitgebreid terugvinden. De belangrijkste punten hier nog even voor jullie op een rijtje:

“1) Wij geloven dat ons gedrag rechtstreeks impact heeft op het milieu en dat verandering begint bij onszelf.

2) Bijgevolg willen we in Gent een schoon, bewust, eenvoudig en duurzaam leven leiden en onze naam naleven.

3) Deze blog heeft als doel:
– onze ervaringen op en creatieve en persoonlijke manier te delen,
– uit deze ervaringen praktische tips aan te reiken aan wie geïnteresseerd is,
– een bundel te maken van links en specifieke locaties beschikbaar in onze stad,
– een platform te creëren van waaruit we de ‘big picture’ niet uit het oog verliezen en
– een forum te openen om in dialoog te treden met jullie als klankbord voor onze ideeën en opinies…”

IMG_5501

Onze motivatie is grotendeels hetzelfde gebleven, terwijl de concrete en praktische invulling ervan zeker is geëvolueerd. Wat dit concreet betekent voor ons bieden individueel lees je hieronder. 

Ortja Wille:
“Vandaag, 4 jaar  na de opstart van onze blog, durf ik zeggen dat het mij weinig tot geen moeite (meer) kost om zo goed als  afvalvrij te leven. Ik wil hierbij nogmaals benadrukken dat ik niet geloof in absoluut zero waste. Afval, vervuiling en verspilling zijn meer dan enkel wat er al dan niet in onze vuilbak belandt. Er zijn mensen die me vragen hoe ik het zo ‘gemakkelijk’ kan vinden om afvalarm te leven. Ik begrijp waar deze argwaan vandaan komt gezien het me vier jaar heeft gekost om te geraken waar ik nu ben. Onze blog is dan ook grotendeels een documentatie van dit proces dat nog elke dag evolueert. Vanaf het moment dat de omschakeling naar duurzame materialen gemaakt was en er (voor mij) haalbare praktische systemen geïnstalleerd werden in mijn dagelijkse routine, werd dat het nieuwe normaal. Mentaliteits- en gedragsveranderingen werden gewoontes. Nu hoef ik bij de meeste dingen niet meer na te denken. Het is mede door deze vanzelfsprekendheid dat ik er minder actief over schrijf of spreek en dat er momenteel niet veel nieuwe inhoud op de blog verschijnt. 

Dat de stroom van verse inhoud naar de blog tegenwoordig wat stil ligt betekent zeker niet dat mijn passie voor duurzaamheid geluwd is. Integendeel! De thema’s schoonheid, (milieu) bewustzijn en duurzaamheid zijn de drijfveer van mijn leven, maar de actualiteit en mijn denken groeien en evolueren elke dag en bijgevolg verandert ook mijn visie en de nadruk die ik op bepaalde dingen leg.

Wat betekent dit nu voor Schonestadsmeisje?
Alle praktische en administratieve aspecten van en voor de pagina moeten in onze vrije tijd gebeuren. Het lukt ons daarom met onze drukke jobs niet altijd zo goed om (samen) tijd te maken om hieraan te werken. Nele en ik denken na over hoe we dit samen concreet willen verderzetten. Voorlopig kan ik wat mij betreft wel een aantal dingen op een rijtje zetten:

 • Ik ben actief op Instagram als ‘Zerowastegent’: telkens ik in Gent iets ‘nieuws’ ontdek op vlak van zero waste  kan je het daar terug vinden.
 • Ik sta steeds open om persoonlijke workshops te komen geven over afvalvrij leven en hoe je dat doet in de praktijk. 
 • Vanaf november word ik officieel pleegouder in de gezinsondersteunende pleegzorg. Dit wordt (ook wat zero waste en duurzaamheid in mijn huishouden betreft) een grote en compleet nieuwe uitdaging voor mij! 
 • Ik wil graag de blogpagina aanvullen op vraag: Welke onderdelen willen jullie verder uitgewerkt of geüpdatet zien? Over welke thema’s zouden jullie graag meer weten?…
 • We zoeken nog steeds nieuwe gastbloggers om eventueel een of meerdere van deze thema’s uit te werken.
 • …”

Nele Vandersickel:
“Vandaag, 4 jaar na het opstarten van onze blog is minder afval een gewoonte geworden. Heel praktisch komt het er voor mij op neer om 1 maal per week inkopen te doen in een zero waste winkel (OHNE, BEO, …), meer is het niet. Ik heb nog steeds afval, maar een fractie van wat het vroeger was. Ik heb me ondertussen heel erg verbreed. Leven met minder afval gaat hand in hand met minder nieuwe spullen kopen en je leven zo eenvoudig mogelijk maken. Door bijna niets nieuws te kopen verlaag je je voetafdruk enorm. Alle (al dan niet tweedehandse) aankopen die ik doe, moeten zaken zijn die ik na gebruik weer kan doorgeven in min of meer dezelfde staat. Zo verdwijnt plastic heel erg snel uit je leven. Ik heb me ook in het netheidscharter van Ivago ingeschreven en probeer nu mijn buren te mobiliseren om onze buurt proper te houden. Verder probeer ik mee te sensibiliseren waar mogelijk, en mee te doen aan acties die een boodschap uitdragen (bijv. de peukenraap actie van het GMF).

In deze 4 jaar is Gent geëvolueerd van mensen die tegen me zeiden, “Doe eens normaal” naar mensen die nu zeggen, “Hey Nele, kijk eens, ik kom ook met mijn eigen verpakking!”. Afvalarm leven is voor velen al het nieuwe normaal geworden. Hier springen zelf de gewone supermarkten op, mede dankzij de acties van Plastic Attack. De Billie Cup  zie je nu al overal in het straatbeeld.

Maar momenteel  maak ik me vooral zorgen over het klimaat. Als wetenschapper ben ik me bewust van de enorme uitdagingen die voor ons liggen. Eigenlijk zou het beleid op dit moment alle plannen in functie van het klimaat moeten stellen. We moeten zo snel mogelijk naar een koolstofarme maatschappij gaan. Ik neem deel aan alle mogelijke marsen voor het klimaat, onderteken alle mogelijke petities. Persoonlijk heb ik mijn auto verkocht, vlieg ik niet meer voor privéreizen (werk is soms nog moeilijk, maar ook dat probeer ik heel hard te beperken), ben ik bijna gestopt met vlees eten, heb ik zonnepanelen besteld en zou mijn huis CO2 arm worden. Ik maak bijna al mijn verplaatsingen met de fiets, koop en eet lokaal… De 10 klimaatacties die werken, ik doe ze allemaal, maar het is niet voldoende, we gaan nog heel veel meer moeten doen. Als individu en samen, om deze transitie naar een CO2-arme maatschappij te bewerkstelligen.”

Daarom zal er binnenkort een onderdeel ‘Klimaat’ worden toegevoegd aan onze pagina, en zal de blog een nieuwe naam krijgen. Wij voelen dat onze huidige naam de lading niet meer dekt…

Wij brainstormen hierover. Voorlopig zijn alle suggesties welkom!

Wij horen graag wat jullie gedachten hierover zijn!

Groetjes,

Nele & Ortja X

Schermafbeelding 2019-10-30 om 17.34.05

 


2 thoughts on “4 jaar Schonestadsmeisje: waar staan we vandaag?

 1. Dank voor de update!

  O dat stukje over het klimaat. Zo herkenbaar; alle tien de acties kunnen aftikken, maar tegelijkertijd weten dat het niet af is. Misschien wel nooit af is (in ons leven). Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier vervolg aan geven. Go jullie!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s