OVER ONS

Welkom op Schonestadsmeisje!

Als Gentse stadsmeisjes willen we onze naam naleven. As je wil weten hoe we dit aanpakken, neem dan een kijkje in de verschillende rubrieken en lees ons manifest!

Op de onderstaande pictogrammen kan je meer lezen over ons.

ortja
ORTJA
nele
NELE

Schermafbeelding 2016-08-11 om 01.23.58-HUMO 23/05/2016

ZERO-WASTE is de term die de doelstelling of levenshouding aangeeft van een groeiende beweging mensen over heel de wereld die ervoor kiezen te leven met zo weinig mogelijk verspilling en afval.

In België produceren we ongeveer 503 kg afval per inwoner per jaar. Overal, in elke winkel, worden we gedwongen producten te kopen verpakt in afval. Dit is meestal plastiek met een mini-levensduur. En wat gebeurt er met ons afval? Het wordt verbrand of gerecycleerd tot kwalitatief lagere producten. Echt duurzaam voelt dat niet aan. Zelfs al wordt het grootste deel van ons afval gerecycleerd of verbrand is er nog zeer veel zwerfafval. Dit vuilnis komt o.a. in de natuur en de zee terecht waar het vervolgens schade aanricht aan fauna en flora.

Het verlangen om afvalvrij te leven groeit vanuit de bewustwording dat je handelingen een rechtstreeks effect hebben op het milieu waarin je leeft. Afvalvrij of afvalarm leven is dus een bewuste keuze die je maakt om in alle aspecten van je dagelijkse leven proactief op zoek te gaan naar manieren om verspilling te vermijden en je afvalproductie te minimaliseren. Hiervoor hanteren we de volgende 5 basisprincipes:

 

SORTEREN
BASISPRINCIPES

We hebben ook nagedacht over de reden waarom we deze levensstijl hanteren, en deze kan je nalezen in het volgende manifest:

SORTEREN
MANIFEST

Nota: Schonestadsmeisje geeft de voorkeur aan de term afvalarm of limited-waste i.p.v. zero-waste.

We zijn er ons van bewust dat zelfs wanneer we producten kopen zonder verpakking, de bedrijven en groothandelaars waar we deze producten vandaan halen wel afval produceren. Zero-waste is het ideaal van waaruit onze levenshouding voortvloeit. Vanuit deze levenshouding streven we elke dag naar een minimum aan verspilling en afval en gaan hierbij steeds op zoek naar het beste, afvalarmste alternatief.  Lees meer over de theorie en de praktijk van afvalvermindering in het interview met Sophie Deren eigenares van Ohne, de eerste afvalarme winkel van Gent.

“Eigenlijk wil ik gewoon heel veel druppels verzamelen om de hete plaat te blussen!”
-Schonestadsmeisje

Verder kan je hier nog wat informatie vinden over waar je naartoe kan met het recycleerbare afval:

SORTEREN
RECYCLAGE

Veel plezier in het uitpluizen van deze website!

IMG_5501