SCHONE HAARZORG

11779120_10207021160707962_1302021011_o


Er zijn verschillende manieren om je haar te wassen met minder afval:

  1. Lege (shampoo)fles laten bijvullen in een afvalarme winkel (OHNE)
  2. Vaste shampoo-bar
  3. De ‘no-poo’ methode

LEESTIP: uitgebreide blogpost van EMMA+JOHNZERO WASTE SHAMPOO: SHAMPOOBARS, ZELFGEMAAKTE SHAMPOO OF ZEEP? DE GROTE VERGELIJKING!

Hieronder wat meer uitleg over de vaste sampoo-bar en de ‘no-poo’ methode:


1) ZONDER SHAMPOO: de ‘no-poo’ methode)

WASSEN: een soeplepel NATRIUMBICARBONAAT op een glas warm water (200ml) ipv shampoo. Natriumbicarbonaat ontgeurt, ontvet, ontsmet en is geurloos.
SPOELEN: 15ml APPELAZIJN op een glas warm water (200ml) om je haar te spoelen ipv conditioner. Appelazijn reinigt, verzacht, geeft glans, regelt de pH van de huid en helpt een geïrriteerde hoofdhuid te kalmeren, maar ruikt initieel wel wat zuurig. De geur verdwijnt echter volledig na het spoelen en drogen. Je kan het in herbruikbare flessen halen bij OHNE.

Methode: schep op voorhand het bicarbonaat en giet de azijn uit in de respectievelijke recipiënten (<< zie voorbeeldfoto). Wanneer het water van je bad of douche de gewenste temperatuur heeft bereikt vul je de recipiënten en ga je vervolgens tewerk als gewoonlijk.
Tips: giet het bicarbonaatmengsel met kleine scheutjes over je hoofd en verspreid het zachtjes met de vingertoppen. Het mengsel schuimt niet, maar dit neemt niets weg van het eindresultaat. Spoel goed uit en doe vervolgens hetzelfde met het azijnmengsel.

NOTA:
Natriumbicarbonaat (NaHCO3), is ook gekend als:
-zuiveringszout,
-baksoda of
-bicarbonaat

en is verkrijgbaar in elk warenhuis. Je kan het zonder verpakking met je eigen recipiënt halen bij  OHNE. Ontdek via deze link nog talrijke andere manieren om Natriumbicarbonaat te gebruiken.

BELANGRIJK: niet te verwarren met ‘natriumCARBONAAT’ (Na2CO3), ook gekend als:
-soda of
-sodakristallen

Verder heb je ook nog BAKPOEDER: een combinatie natriumbicarbonaat+wijnsteen(citroenzuur) en wordt gebruikt in de keuken voor het laten rijzen van bijv. cake.


2) VASTE SHAMPOO: Breng de vaste shampoo aan op nat haar, inmasseren terwijl het schuimt en uitspoelen zoals bij een gewone shampoo

Er zijn verschillende soorten vaste shampoo waarvan hieronder enkele voorbeelden:

De shampoo-bar van Lamazuna: in Gent verpakkingsvrij te verkrijgen bij OHNE Lamazuna-shampoing-solide-gras-végane-1-e1480420352279

Voordelen van deze stevige shampoo:
– Het duurt zo lang als 2 flessen normale shampoo
– Zero afval
– 100% natuurlijk
– Vegan
– zonder sulfaten
– Eenvoudig mee te nemen

De vaste shampoo voor normaal haar is heerlijk geparfumeerd met zilverspar. Het is met de hand gemaakt in Frankrijk in de Chevreuse vallei, alleen met natuurlijke ingrediënten.


De ‘shampoo bar’ van Lush.05595

“Hoewel Lush zich profileert als bedrijf dat weinig tot geen synthetische stoffen gebruikt, is het grootste bestanddeel van hun vaste shampoos natriumlaurylethersulfaat. Dit goedkope schuim- en reinigingsmiddel wordt behalve in douchegels en shampoos ook gebruikt in glasreiniger, vloeibaar afwasmiddel en allesreiniger. SLS kan huidirritatie veroorzaken.” (Robin Van Wechem)

Onze voorkeur gaat uit naar volledig natuurlijke en biologische ingrediënten. Andere vaste shampoo’s schoren op dit vlak veel beter, maar het feit dat al hun vast shampoo’s en conditioners zonder verpakking te verkrijgen zijn is voor mij zeker een pluspunt. Verder heb ik ook een sympathie voor hun ‘ingrediëntentransparantie’. Je kan bij elk product alle natuurlijke en synthetische ingrediënten apart aanklikken voor uitgebreide informatie erover. Ze gebruiken bovendien geen dierlijke producten.


Schermafbeelding 2016-08-11 om 00.58.16

– Ortja Wille, HUMO 23/05/2016

image_1

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s