AFVALVRIJE HAARZORG

11779120_10207021160707962_1302021011_o


Schermafbeelding 2016-08-11 om 00.58.16

– Ortja Wille, HUMO 23/05/2016

ZONDER SHAMPOO
(de ‘no-poo’ methode)

Wat heb je nodig:

-NATRIUMBICARBONAAT om te wassen ipv shampoo: een soeplepel op een glas warm water (200ml)
-APPELAZIJN om je haar te spoelen ipv conditioner: 15ml op een glas warm water (200ml).

NOTA:
Natriumbicarbonaat (NaHCO3), is ook gekend als:
-zuiveringszout,
-baksoda of
-bicarbonaat
en is verkrijgbaar in elk warenhuis. Je kan het zonder verpakking met je eigen recipiënt halen bij  OHNE. Ontdek via deze link nog talrijke andere manieren om Natriumbicarbonaat te gebruiken.

BELANGRIJK: niet te verwarren met NATRIUMCARBONAAT (Na2CO3), ook gekend als:
-soda of
-sodakristallen

Verder heb je ook nog BAKPOEDER, dat is een combinatie natriumbicarbonaat+wijnsteen(citroenzuur) en wordt gebruikt in de keuken voor het laten rijzen van bijv. cake.

Methode:

Voorbereiding: schep op voorhand het natriumbicarbonaat en giet de azijn uit in de respectievelijke recipiënten. Wanneer het water van je bad of douche de gewenste temperatuur heeft bereikt vul je de recipiënten en ga je vervolgens tewerk als gewoonlijk.

Praktische tips: giet het natriumbicarbonaatmengsel met kleine scheutjes over je hoofdhuid en haar en verspreid het zachtjes met de vingertoppen. Spoel goed uit en doe vervolgens hetzelfde met het azijnmengsel.

Nota’s: doe hierbij liefst de ogen dicht gezien het zoutige en zurige vocht een branderig effect kan veroorzaken. Dit is niet schadelijk gezien de verdunning met voldoende water.

Het mengsel schuimt niet. Dit neemt niets weg van het eindresultaat.

Natriumbicarbonaat ontgeurt, ontvet, ontsmet en is geurloos.
Appelazijn reinigt, verzacht, geeft glans, regelt de pH van de huid en helpt een geïrriteerde hoofdhuid te kalmeren, maar ruikt initieel wel wat zuurig. De geur verdwijnt echter volledig na het spoelen en drogen. Je kan het in herbruikbare flessen halen bij OHNE.

Beide producten zijn volledig natuurlijk en kunnen op talrijke manieren toegepast worden in het huishouden en de keuken. Ze zijn bovendien zeer goedkoop.

VASTE SHAMPOO:

05595

In bepaalde specifieke situaties (bijv: op reis) gebruik ik tegenwoordig ook vaste shampoo, of de ‘shampoo bar’ van Lush.

“Hoewel Lush zich profileert als bedrijf dat weinig tot geen synthetische stoffen gebruikt, is het grootste bestanddeel van hun vaste shampoos natriumlaurylethersulfaat. Dit goedkope schuim- en reinigingsmiddel wordt behalve in douchegels en shampoos ook gebruikt in glasreiniger, vloeibaar afwasmiddel en allesreiniger. SLS kan huidirritatie veroorzaken.” (Robin Van Wechem)

Mijn voorkeur gaat uit naar volledig natuurlijke en biologische ingrediënten. Andere vaste shampoo’s schoren op dit vlak veel beter, maar het feit dat al hun vast shampoo’s en conditioners zonder verpakking te verkrijgen zijn is voor mij zeker een pluspunt. Verder heb ik ook een sympathie voor hun ‘ingrediëntentransparantie’. Je kan bij elk product alle natuurlijke en synthetische ingrediënten apart aanklikken voor uitgebreide informatie erover. Ze gebruiken bovendien geen dierlijke producten.

Ik gebruik de Montalbano omdat het van al hun vaste shampoo’s hetgene is met de minste synthetische toevoegingen zoals kleurstof en parfum. Voor meer informatie zie rubriek Locaties , LUSH.

Binnenkort meer over vaste shampoo, met name Aleppo zeep in een volgende blogpost.

ANTI FRIZZ:

haarzorg subfoto3Om het pluizen van m’n haar wat tegen te gaan smelt ik een heel klein

beetje kokosolie in de handpalm en breng het voorzichtig aan op de puntjes van m’n handdoekdroge/droge haar.

 

image_1

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s