DIY#1: vaste bodylotion + lippenbalsem


diy 1 body bar


INGREDIËNTEN

1) Zuivere bijenwas 1/3
2) Kokosolie 1/3
3) Karité boter 1/3
Optioneel: biologische essentiële oliën naar wens

BENODIGDHEDEN:

– Twee-pannensysteem voor ‘au bain-marie’.

Tip: een  pan met een gietgleufje is handig voor het overgieten in de gewenste recipiënten.
Gebruik hiervoor bij voorkeur oude potten en pannen die later verder voor gelijkaardige doeleinden kunnen dienen. Gezien de consistentie van de ingrediënten is reinigen achteraf niet evident!

– Roerstokje om vloeibare vetten goed te mengen met de essentiële oliën.

Tip: hergebruik hiervoor bijv. een Chinees eetstokje.

– Vormpjes naar keuze.

Tip: siliconen cupcake-vormpjes zijn hier ideaal voor, maar andere potjes en malletjes in verschillende vormen werken evengoed.

Tip: gebruik een oude, lege Deo-stick push-up roller voor de vaste bodylotion in te gieten en zo de applicatie te vergemakkelijken.

– Leeg kokertje van lippenbalsem (vb. opgebruikte Labello) of klein potje met schroefdeksel.

– Trechtertje (optioneel).

Tip: een klein trechtertje kan handig zijn om het gesmolten vet te mikken in de smalle hals van het lippenbalsem-kokertje.

METHODE:

4) Ingrediënten afmeten in drie gelijke delen.
Vb: ik gebruikte 25 gram van elke vetstof. Dit was genoeg voor twee kleine stukken lotion, een kokertje + een potje lippenbalsem.

4a) Au bain-marie traag laten samensmelten.

5) Verdeel het vloeibare mengsel over verschillende mengpotjes naargelang de gewenste geur of gewenst doeleinde.

5a) Voeg vervolgens een paar druppels essentiële oliën naar wens toe.
Voor de vaste bodylotion in dit recept gebruikte ik: 10 druppels zoete sinaasappelolie en 10 druppels bergamotolie.

6) Voor een verzorgende lippenbalsem gebruikte ik 5 druppels pepermuntolie (zie ingrediënten-info hieronder).

7) Giet in het gewenste recipiënt/vormpje en laat minstens 30 minuten afkoelen in de diepvries of een uur in de frigo.

8) Haal de geharde lotions uit hun vormpjes door deze voorzichtig om te wentelen. Als ze hard genoeg zijn krimpt de vetstof en glijden de stukken er zonder moeite uit. Bewaar in een koele plaats in een zeep- of ander doosje, zakje…

9) Laat het blokje lotion even in de handen ‘chambreren’ en gebruik op de gewenste lichaamsdelen. Zeer gemakkelijk aan te brengen en mee te nemen wegens z’n consistentie. Werkt uitstekend voor extreem droge huid, droge plekken en kloofjes.

9a) De lippenbalsem is ideaal om de lippen te beschermen, maar werkt vooral verkoelend en helend bij gesprongen lippen.


INGREDIËNTENINFO!


KARITEBOTER, SHEABOTER:

WAAR KOPEN: in bulk met je eigen pot bij Herbacos.
Ik gebruikte: pure organische karitéboter uit Burkina Faso van Chery Faso (foto nr.3, te koop bij verschillende natuurwinkels, ik kocht de gebruikte karitéboter bij Panda).

“Chéry Faso, dat zijn pure producten waarvoor vrouwen in Afrika hun krachten bundelen.  Natuurlijke producten op basis van verzorgende karitéboter, die de joie de vivre, trots en veerkracht van de Afrikaanse mama’s uitstralen. Door de oogst van de karitéboom met ons te delen, verwerven lokale vrouwengroepen een eigen bron van inkomsten en een grotere economische onafhankelijkheid. Het ‘goud van de vrouwen’ wordt karitéboter dan ook traditioneel genoemd.”

EIGENSCHAPPEN: bevat een hoog gehalte aan vitamine E, heeft uitstekende hydraterende eigenschappen en trekt snel in de huid.

KOKOSVET:

WAAR KOPEN: in bulk met je eigen pot bij OHNE (foto nr.2). Biologisch.

EIGENSCHAPPEN: de lipiden in kokosolie lijken sterk op de lipiden in onze eigen huid en kunnen bijgevolg fungeren als NMF (natural moisturizing factor) waardoor ze de huid soepel en gehydrateerd houden. Kokosvet bevat vitaminen A & E en heeft een SPF beschermingsfactor van ongeveer 10. Het trekt snel in de huid en vormt een impermeabel laagje dat voorkomt dat de huid uitdroogt.

BIJENWAS: 

foto 3WAAR KOPEN: ik kocht de gebruikte was in bulk bij Herbacos (foto nr.1) waardoor ik de verpakking omzeilde, maar behalve voor beperkte info over het bestanddeel was er op de originele verpakking en bij de leverancier geen enkele info te vinden over de herkomst van het product. Dit geldt trouwens ook voor de bijenwas van DIPAM die zogezegd garant staat voor 100% zuivere, verantwoorde bijenwas maar nergens de herkomst van de gebruikte was vermeldt.

Ik ben er me van bewust dat het gebruik van bijenwas controversieel is. Dat de bijen het zwaar hebben staat buiten kijf! Vooral in ons land, Nederland en Duitsland hebben bij & imker hun was zelf hard nodig. Meer over het gebruik van al dan niet ‘verantwoorde’ bijenproducten in een toekomstige blogpost.

EIGENSCHAPPEN: wordt in cosmetica voornamelijk als emulgator gebruikt, maar heeft ook therapeutische eigenschappen. In lotions en sticks werkt het vochtinbrengend en ‘waterproof’ voor de huid. Afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid geeft het de gewenste structuur aan crèmes.

ETHERISCHE OLIEN:

EIGENSCHAPPEN: het gebruikte recept is een basisrecept waaraan essentiële oliën en geurtjes naar wens mogen worden toegevoegd. Voor de lippenbalsem gebruikte ik in dit recept pepermuntolie die o.a. gekend is voor zijn verkoelende, antiseptische en antibacteriële werking.

Binnenkort meer over deze oliën en over de verschillende eigenschappen die hen worden toegeschreven.

WAAR: in bijna alle natuurwinkels en bij Bioplanet.