SCHONE TUIN

Wil jij een klimaatsbestendige tuin, dan hoef je bijna helemaal niets te doen. Klinkt goed niet?

Verder is een netjes gemaaid grasgazon als je erover nadenkt iets heel absurd en tegennatuurlijk. Er zit zo goed als geen leven in je gazon, er zijn geen bloemen, bij droogte komen er allemaal bruine plekken in je gazon.  Dit concept stamt uit de middeleeuwen. Het gazon zoals wij het kennen, niet als weide voor vee of strategisch terrein, ontstond in de Europese middeleeuwen als statussymbool voor de Franse en Engelse aristocratie. Wie een gazon had, kon zich ook een groot aantal bedienden veroorloven om het te onderhouden. Hoe ouderwets is dit concept dus in tijden van klimaatsverandering.

Als we alle tuinen in Vlaanderen optellen, dan is de oppervlakte aan tuinen in Vlaanderen is immers veel groter dan de oppervlakte aan beschermd natuurgebied. Dus iedereen met een tuin kan zijn steentje bijdragen door een extra stukje natuurgebied te creëren.

Het enige wat je hiervoor moet doen, is je tuin laten verwilderen, helemaal niets dus… Laat je bladeren liggen, stop met je gazon te maken (op wat paadjes na), en laat wilde bloemen terug toe. Eventueel kan je inheems zaad aankopen bij bye bye grass om een stuk tuin tot een bloemenparadijs voor wilde bijen om te toveren. Mijn tuin is alvast helemaal ontploft in een wirwar aan bloemen, bomen, planten die me zoveel prachtig groen geven. Overal zijn er diertjes, vlinders, bijen, vliegen, gronddiertjes die humus maken, etc.

Verder kan je eventueel een boom planten die je koelte en schaduw zal geven in de vele hete zomers die ons te wachten staan. Zoals in een artikel in Knack werd gesteld, heeft een boom het potentieel van 10 airco’s.

Vermijd alvast ten allen tijde drinkwater te gebruiken om je gazon te besproeien. Eventueel kan je een grondwaterton installeren, en je planten bewateren bij extreme droogte. Maar zoals je zal merken, is een wilde tuin veel beter bestemd tegen droogte dan het oersaaie gazon.

Geniet van het nietsdoen, en het wonder om je tuin terug tot leven te zien komen!

En als kers op de taart, met de app plantnet kan je dan al je nieuw planten, bloemen en bomenleven gaan determineren!