SCHOON HUIS

Wat kunnen we doen om ons huis klimaatneutraal te maken? Allereerst zijn de meeste huizen aangesloten op een gasnet, dit wil zeggen dat je je water verwarmt met de fossiele brandstof gas, wat kan dienen voor warm water of voor je verwarming. En daar moeten we vanaf als we duurzaam willen worden.

Ten tweede kan je kijken naar waar je electriciteit vandaan komt. Ecopower komt uit de bus als de allerbeste qua duurzame energie. Bij ecopower word je ook beloond als je weinig verbruikt. Ecopower kiest ervoor om geen abonnementsgeld te vragen en maakt geen verschil tussen dag- en nachttarief. U betaalt een all-in-prijs voor elke kilowattuur die u verbruikt, zo stimuleren ze energiebesparing. Enkel de Bijdrage Energiefonds en het prosumententarief worden apart aangerekend. Als je je wil aansluiten bij ecopower word je ook meteen coöperant, en pas na 6 maanden lukt het je om te veranderen van provider.

Dus wat kan je doen om volledig om te schakelen naar duurzame energie?

Heel simpel, je moet van je gasverbruik vanaf. Dit kan door aangesloten te zijn op een warmtenet, maar daar hebben de meeste niet de mogelijkheid toe. Blijft over, een warmtepomp. Die onttrekt warmte uit de omgeving en zet die door electriciteit om in het verwarmen van een watervat. Maar om efficient te zijn, moet je huis goed geisoleerd zijn. M.a.w. voor het plaatsen van een warmtepomp, moet je eerst de investering doen in goede isolatie van je huis. Als je dit hebt gedaan kan je zonnepanelen combineren met een warmtepomp en zo goed als onafhankelijk worden van het gas-en electriciteitsnet. Mooi toch?

Wel moeten we de volgende kanttekening maken: via de zonnepanelen zal je energie op het net zetten (je teller draait achteruit), en weer afnemen als de zon niet schijnt (je teller draait vooruit). Zo gebruiken we eigenlijk het net als batterij. Momenteel kan je teller nog terugdraaien, maar binnenkort veranderen de regels. In de meest ideale vorm kan je de extra energie van je zonnepanelen opslaan in batterijen (of waterstofgas, hiermee wordt ook reeds geexperimenteerd), maar dit staat momenteel nog niet op punt.

Mooi meegenomen is, dat als je eenmaal de investering hebt gedaan, je zo goed als geen kosten meer hebt in je energieverbruik, en je enkel nog je waterverbruik moet betalen. Zo kan je weer wat zuiniger door het leven gaan, en hoef je weer wat minder te werken om toch dezelfde inkomsten te hebben.