SCHONE SCHOONMAAK

MAAK JE HUIS SCHOON OP EEN EENVOUDIGE EN AFVALVRIJE MANIER

Naarmate mijn schoonmaakproducten een voor een leeggeraakten zocht ik telkens naar milieuvriendelijkere alternatieven.

Allesreiniger, WC-reiniger en afwasmiddel kan je kopen en laten bijvullen bij OHNE. Ook bij Tavontuur kan je deze producten van het merk ECOVER kopen en (laten) bijvullen.

Je kunt natuurlijk ook als Vanessa Debruyne, al je schoonmaakproducten zelf maken (zie powerpoint: Schoonmaakproducten-ZELF ). Volg ook Anne Drake (Ecologie op hoge hakken) voor meer talrijke schoonmaak- en andere tips.

NATRIUMBICARBONAAT EN AZIJN

Zelf gebruik ik voor alle oppervlakten in de badkamer, de keuken en de rest van het huis (waaronder lavabo’s , aanrecht, tafels, badkuip, buitenkant van het toilet, kastjes, rekken…) gewoon natuurazijn in een sprayfles en een combinatie van water en natriumbicarbonaat als schuurmiddel (een echt WONDERMIDDEL). Zie hieronder een praktisch filmpje hierover van Emily-Jane (leven zonder afval).

Wat is Natriumbicarbonaat:

ALLESREINIGER: Natriumbicarbonaat (NaHCO3) is ook gekend als: zuiveringszout, baksoda, bicarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat en dubbelkoolzuure soda. Op voedingslabels wordt het aangeduid met nummer E500. Laat je niet altijd door E-nummers afschrikken, het zijn door de EU goedgekeurde (hulp)stoffen. Deze kunnen zowel natuurlijk als kunstmatig zijn (vb: vitamine C=E300).

CAVE: niet te verwarren met natriumcarbonaat (Na2CO3) ook gekend als: schoonmaaksoda, (was)soda, sodakristallen. Hoewel deze stof wel voor gelijkaardige huishoudelijke doeleinden wordt gebruikt, is ze niet geschikt voor ingestie omwille van de licht verschillende chemische verbinding.

Naast een ontvettende, geurneutraliserende, schurende, ontzurende en ontsmettende werking heeft natriumbicarbonaat nog talrijke andere gebruiksmogelijkheden. Lees hier wat je er nog allemaal mee kunt doen in je huishouden en persoonlijke verzorging.

Waar te verkrijgen?
Het is verkrijgbaar in elk warenhuis. Je kan het zonder verpakking, met je eigen recipiënt uit bulk kopen bij OHNE.

Benodigdheden:

  • natriumbicarbonaat
  • strooibus met grote openingen (zie bovenstaande foto)
  • schoonmaakdoek

Zo ga je te werk:

  • Strooi royaal op de te reinigen oppervlakte.
  • Ga de oppervlakte te lijf met een vochtige doek.
    Gebruik hiervoor naargelang het gewenste (schuureffect) meer of minder water. Om kastjes en rekken mee af te kuisen doe ik gewoon een paar soeplepels bicarbonaat in een kom water en gebruik dit om mijn doek in te spoelen.
  • Spoel goed af met zuiver water en droog eventueel af met een droge doek.
  • Klaar!

Voor de moeilijke hoekjes en bij kalkaanslag gebruik ik pure NATUURAZIJN in een spuitbus (ook te verkrijgen bij OHNE in je eigen fles):

Spray hier de te behandelen plekjes mee in en laat een half uurtje inwerken. Wrijf eventueel met een doek of borsteltje op de hardnekkigere vlekken en spoel goed af met water. De azijngeur verdwijnt snel vanzelf, maar om deze wat te verzachten kan je eventueel wat druppels essentiële oliën toevoegen aan de spuitbus.

De combinatie nabic/azijn kan ook gebruikt worden om de afvoer te ontstoppen. Meer hierover in de een toekomstige blogpost.

VEEL SCHOONMAAKPLEZIER!

IMG_3942

image_1