DAG #25 t.e.m. #32 ZONDER VLEES: In Nicaragua

Vandaag vertrek ik samen met een paar collega-verpleegkundigen en artsen van het UZ Gent en UCL Saint-Luc, naar Nicaragua met Chaîne de l’Espoire (Keten van Hoop), een NGO die kinderen in ontwikkelingslanden toegang biedt tot medisch-chirurgische gezondheidszorg en onderwijs.

Dit jaar mag ik voor de tweede keer deel uitmaken van het team dat post-operatieve, intensieve zorgen zal bieden aan de kinderen die geopereerd worden aan aangeboren hartafwijkingen.

De missie van vorig jaar liet een diepe indruk op mij na. Ik geloof dat het ook deze keer weer een onvergetelijke en verrijkende ervaring wordt!

IMG_0236.JPGToevallig vallen de data dit jaar samen met Dagen Zonder Vlees. Met dit gegeven en de opzet van onze blog in het achterhoofd hoop ik ook à l’étranger de extra uitdaging aan te gaan, waaronder:

  • geen vlees/vis,
  • seizoensgroenten,
  • minder verpakking &
  • minder voedselverspilling

Ik ben zelf echt benieuwd of het me zal lukken.

Volg m’n reilen & zeilen op het logboek van de reis.

Ik heb mezelf alvast ‘n beetje voorbereid:


IMG_1884.jpg


Lees hieronder meer over wat Keten van Hoop doet en wat de missie inhoudt:

“Keten van Hoop België wenst dat elk kind  toegang heeft tot  kwalitatieve gezondheidszorgen, wat ook zijn land van oorsprong of zijn socio-economische situatie is.

Op basis van deze visie, stelt Keten van Hoop zich als missie bij te dragen tot de vermindering, in ontwikkelingslanden, van de sterfte- en ziektecijfers van kinderen die lijden aan misvormingen die kunnen genezen worden via één enkele operatie.”

 


 

Missie hartchirurgie en urologie Nicaragua – 5 tem 13 maart 2016

Een team samengesteld uit specialisten vanuit he UZ Gent en de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc te Brussel zullen opnieuw samenwerken om het leven van kinderen te redden, en om hun collega’s in het La Mascota ziekenhuis in Managua op te leiden.

De doelstellingen zijn dus altijd 2-voudig: kinderen opereren, maar ook medisch en pararmedisch personeel op te leiden zodanig dat de lokale teams meer autonoom worden in het behandelen van zware afwijkingen in eigen land.
Schermafbeelding 2016-02-29 om 17.40.22(Bron: http://www.chaine-espoir.be/nicaragua)

 

 

IMG_0250